wtorek, 2 czerwca 2015

Sałata do obiadu

Tak przyrządzona sałata to u nas najczęstszy dodatek do wiosennych i letnich obiadów z ziemniakami. A najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami z koperkiem okraszonymi skwarkami. Nie lubię na talerzu po prostu porwanej sałaty i polanej śmietaną czy jogurtem u mnie sałata musi pływać. Do obiadu podaję ją w osobnych miseczkach lub kubeczku. W upalne dni można też taką sałatę zajadać z dodatkiem chlebka z masełkiem.

składniki:

1 duża główka sałaty masłowej
1 l zimnej maślanki
sól

Sałatę dokładnie umyć i osuszyć. Następnie sałatę porwać na małe kawałki. Oprószyć solą i odstawić na ok godzinkę aby sałata zmiękła i zmniejszyła swoją objętość. Odlać słony sok, jeśli daliśmy za dużo soli można sałatę przepłukać. Dodać schłodzoną maślankę i dokładnie wymieszać. Można jeszcze odstawić na minimum 30 minut aby smaki się przegryzły.

Sałata podana w misce Agawa Gold Porcelana Bogucice


7 komentarzy:

  1. chyba zupa z salata..bo tyle tego sosu a salata zwiednieta jakby robiona dwa dni temu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie zupa choć można by już podpiąć pod chłodnik bo samą też lubię zajadać z chlebkiem w upalne dni. To mój dodatek do obiadu,każdy ma swój sposób- jedni skrapiają oliwą lub winegretem, drudzy polewają śmietaną a my lubimy z dużą ilością maślanki. Sałata nie jest zwiędnięta tylko posolona i pod wpływem soli robi się taka zmacerowana. Zwiędnietęj nie musze jadac bo mam pod dostatkiem w warzywniaku. Wystarczy przeczytać przepis i wszystko wiadomo co i dlaczego.

      Usuń
    2. Ja nawet zagniatam rękoma czy to ogórek, cebula czy właśnie sałata by sok z warzywa wymieszał się z sosem. Przepyszny chłodnik do Pyrek z sosem :) dzięki za przypomnienie.

      Usuń
  2. super proste i pyszne :) uwielbiam taką ja robię z kefirkiem, teraz spróbuję z maślanką :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Sam jesteś zwiędnięty .

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspomnienia z dzieciństwa ��
    Moja babcia robiła sałatę ze śmietaną - a do śmietany dawała sól, cukier i odrobinę octu albo soku z cytryny ��

    OdpowiedzUsuń
  5. A u mnie oprócz soli zawsze jeszcze cukier dodaję do smaku. Dla mnie taka słona sałata jest niesmaczna.

    OdpowiedzUsuń