piątek, 29 lipca 2016

Ciasteczka serowe z marmoladą

Polecam pyszne i całkiem szybkie ciasteczka do herbatki i nie tylko. Ciasto z dodatkiem sera jest bardzo fajne i kruchutkie, lekko się rozwarstwia niczym ciasto francuskie. Do ciasta nie dodaję cukru, ciasteczka są dosyć słodkie od marmolady a do tego można je jeszcze solidnie oprószyć cukrem pudrem. Do ciasteczek użyłam ulubionej marmolady o smaku różanym.

składniki:

250 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
250 g zmielonego twarogu
1 małe jajko
marmolada

Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać zmielony twaróg i jajko. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 4 mm. Gdyby ciasto było zbyt miękkie należy je schłodzić w lodówce ok 30-40 minut, dzięki temu będzie lepiej się wałkować. Z rozwałkowanego ciasta wykroić koła o średnicy ok 9cm ( lub pokroić w kwadraty o boku ok 9 cm). Na środek każdego koła nałożyć łyżeczkę marmolady. Następnie dokładnie zlepić dwa przeciwległe brzegi każdego koła (w przypadku kwadratów dwa przeciwległe rogi). Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasteczka dobrze się przyrumienią ok 30 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem. Z tej ilości składników wychodzi ok 24 ciasteczek.




11 komentarzy:

  1. Od jakiegoś czasu właśnie takie za mną "chodzą":)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są wspaniałe :)
    Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można dac ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tylko to musi być ser dobrej jakości, musi byc zwarty i nie może byc wodnisty co często przy serach z wiaderka się zdarza.Polecam ser z wiaderka z Wielunia lub Piątnicy.

      Usuń
    2. Ja właśnie upiekłam z 2 porcji i dałam ser z Lidla Pilos ciasteczka pyszne większości już niema :)

      Usuń
  4. Pyszne ciasteczka do popołudniowej kawy - schrupałabym! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Raz już je zrobiłam z przepisu oryginalnego. A za drugim razem użyłam mąki ryżowej, ale niestety ciasto nie chciało się "wyrobić" - składniki owszem, połączyły się, ale ciasto ciągle kleiło się do rąk i nie chciało przestać. Musiałam jednak dosypać zwykłą pszenną mąkę. Teraz ciasto się chłodzi, zobaczymy co wynikinie z tych połączeń i zamienników :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobre ciasteczka,szybko znikają ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast marmolady można dodać dżem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza jest marmolada bo jest gęsta i pod wpływem temperatury nie robi się rzadka i nie wypływa z ciasteczek. Dżem niestety jest za rzadki, bardziej już powidła.

      Usuń