poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Zupa cukiniowa

Pyszna kolorowa zupa z cukinią w roli głównej. Aby zupa ładniej się prezentowałam dałam żółtą i zieloną. Cukinię dorzucamy na sam koniec gotowania aby się nie rozpadła tylko zachowała swój kształt.

składniki:

1 kg młodej cukinii, u mnie żółta i zielona
300 g obranych ziemniaków
1 cebula
1 duża marchewka
1,5 l bulionu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
sól,pieprz
ostra papryka do smaku
50 ml śmietanki 30 % do zabielenia

Cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Cukinię dokładnie umyć i razem ze skórę również pokroić w średnią kostkę. Bulion wlać do garnka i zagotować. Wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę i cebulę. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie. Potem dorzucić jeszcze cukinię oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować jeszcze do miękkości warzyw ale żeby cukinia się nie rozpadła. Do smaku doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Ja doprawiłam tak lekko na ostro. Gdy warzywa będą już miękkie garnek zestawić z ognia, dodać posiekany koperek i śmietankę. Wymieszać i można podawać.

2 komentarze: