sobota, 17 września 2016

Sernik malinowy

Na zakończenie tegorocznego sezonu malinowego powstał pyszny malinowy serniczek na zimno. Maliny dodałam do masy serowej a także na wierzch serniczka pod galaretkę. Pyszny, kremowy, nie za słodki, lekko kwaskowy - idealny deser na zakończenie lata.

składniki:

1 kg zmielonego sera
400 g malin
100 g masła
10 łyżek cukru
3,5 łyżki żelatyny
1/2 szklanki mleka

na wierzch
ok 250 g malin
galaretka malinowa

Galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia.

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wstawić do lodówki do schłodzenia. Maliny (400 g) zmiksować na mus i przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Przetarty mus odstawić. Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować. Rozpuszczoną żelatynę odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyć masło, dodać cukier i 3-4 łyżki zmielonego sera. Cukru dałam 10 łyżek ale można dać więcej jeśli wolimy bardziej słodkie. Zmiksować dokładnie aż cukier się rozpuści. Następnie dodać resztę sera i miksować do połączenia składników. Potem dodać przetarty mus i ponownie miksować do połączenia składników. Na koniec dodać zimną płynną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Gotową masę przełożyć do schłodzonej tortownicy i wstawić do lodówki do aby lekko stężała. Na spód można dać biszkopty, ja akurat nie miałam.

 Na wierzchu schłodzonego sernika ułożyć maliny, zalać przygotowaną wcześniej galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.



7 komentarzy:

  1. Idealne malinowe kosteczki, aż nie można od nich oczu oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tortownica czy zwykla blacha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest podane tortownica 24 cm ale akurat kształt blaszki to nie ma tu znaczenia może byc i kwadratowa.

      Usuń