piątek, 14 kwietnia 2017

Schab po sztygarsku

Schab po sztygarsku to pyszne pieczone mięsko nadziane kiełbasą. Do nadziania można użyć dowolnej cienkiej kiełbasy, ja akurat przygotowałam schab na wielkanocny stół więc użyłam białej kiełbasy. Taki schabik można podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę na kanapki.

składniki:

1,2 kg schabu
surowa biała kiełbasa o długości schabu, u mnie wyszły 2 kiełbaski
słodka papryka
majeranek
sól,pieprz
1 szklanka wody lub bulionu
2-3 listki laurowe

Białą kiełbasę do nadziania schabu wcześniej zamrozić lub sparzyć aby była po prostu sztywna dzięki temu będzie wygodniej nadziać nią schab. Ja użyłam kiełbaski parzonej. Mięso oczyścić z błonek. Długim nożem zrobić nacięcie przez środek schabu. W nacięcie upchnąć przygotowaną wcześniej kiełbasę. Nadziany schab dokładnie natrzeć mieszanką przypraw, soli dałam tylko odrobinę. Przyprawiony nadziany schab zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin, u mnie leżał w lodówce przez całą noc. Następnego dnia schab odwinąć z folii i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać wodą lub bulionem, dodać listki laurowe. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 70 minut, funkcja termoobieg.



1 komentarz: