poniedziałek, 1 września 2014

Soczyste żeberka w keczupie

Pyszne aromatyczne żeberka zamarynowane w keczupie. Użyłam keczupu śliwkowego firmy Społem Kielce. Keczup ten nadał mięsku fajny posmak śliweczki i żeberka wyszły palce lizać. Zamiast keczupu śliwkowego można użyć też zwykłego i żeberka wyjdą równie smaczne. Myślę, że śliwkowy posmak uzyskamy również gdy damy zwykły keczup i dodamy ze 2-3 łyżki powideł śliwkowych.

składniki:

1,5 kg żeberek
1 słoiczek keczupu Kieleckiego o smaku śliwkowym (270 g) 
2 łyżki majeranku
3 łyżki oleju

Żeberka podzielić na małe kawałki, ja podzieliłam na kawałki z dwiema kostkami. Keczup dokładnie wymieszać z olejem oraz majerankiem. Następnie mieszanką nasmarować dokładnie żeberka i odstawić na kilka godzin do lodówki. Potem żeberka przełożyć do torebki do pieczenia i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 do 2 godzin. W trakcie pieczenia kilka razy przekręcić torebkę bo mięska jest sporo i te żeberka na wierzchu za bardzo się wysuszyły. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki i sałatka wielowarzywna ze słoiczka.




Sztuka mięsa edycja letnia

2 komentarze:

  1. podstawowym składnikiem w żeberkach jest kminek który oprócz walorów smakowych przyśpiesza trawienie tłustych żeberek no i dużo słodkiej papryki ,,,,, wie to każdy kucharz

    OdpowiedzUsuń