środa, 20 maja 2015

Smażone pieczarki faszerowane

Taki oto mam dzisiaj pomysł na obiadek. Pieczarki nadziane są farszem, panierowane w jajku oraz bułce tartej i usmażone jak kotlety. Do nadzienia użyłam mięska drobiowego-piersi z kurczaka ale można też użyć dowolnego mięska mielonego.



składniki:


pieczarki
10-12 pieczarek średniej wielkości
1 mała cebula
200 g piersi z kurczaka
sól,pieprz
1 jajko
1 łyżka bułki tartej

oraz
olej do smażenia
1-2 jajka
bułka do panierowania

dodatki
kuskus z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
mizeria bez koperku


Z pieczarek wykroić ogonki i drobno pokroić, przełożyć do miski. Cebulę i pierś z kurczaka również drobno pokroić. Dodać do pokrojonych pieczarek i wymieszać. Dodać jajko oraz bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masą nadziać pieczarki. Następnie nadziane pieczarki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor, na wolnym ogniu i na nieco głębszym oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kuskus z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią oraz mizeria.



7 komentarzy:

  1. gdyby nie tytuł nie pomyslałabym że to pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no faktycznie:) wygladają jak kotleciki mielone

      Usuń
    2. ja zawsze właśnie mięsem mielonym kapelusze wypełniam, dlatego też mnie nie zadziwiło - wyglądaja identycznie:D Pyszne połącznienie

      Usuń
  2. Apetycznie wyglądają i farsz jak się trzyma, nawet nie widać, że tam jest mrrrr

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre są same pieczarki z odrobiną żółtego sera włożonego w miejsce oderwanej nóżki, a potem panierowane w jajku z przyprawami (u mnie vegeta, pieprz) i bułce tartej. Smażone na oleju z dodatkiem masła. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ajny pomysł , pieczarki lubimy więc na pewno wypróbuję wersję z serem

      Usuń