wtorek, 16 czerwca 2015

Kruche ciasto z budyniem i owocami

Dostałam przepis od koleżanki na ciasto pieczone z ugotowanym już budyniem. Nigdy takiego ciasta nie robiłam dlatego też postanowiłam je wypróbować. Do ciasta można dodać dowolne owoce miękkie, ja dałam truskawki i trochę rabarbaru.

składniki:

ciasto
450 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa
250 g zimnego masła
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
szczypta soli

masa budyniowa
1 l mleka
2 opakowania dużego budyniu waniliowego na 3/4 l mleka ( bez cukru )
4-5 łyżek cukru waniliowego

oraz
350 g małych truskawek
150 g rabarbaru

Truskawki opłukać i usunąć szypułki, rabarbar pokroić na małe kawałki, odstawić. Dużą blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedna większa ok 2/3 całego ciasta i druga mniejsza 1/3 ciasta. Kawałki ciasta zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 1 godzinkę. W szklance mleka rozpuścić proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Wlać mleko wymieszane z proszkiem budyniowym i ugotować gęsty budyń. Gotowy budyń odstawić aby troszkę przestygł. W tym czasie większą część schłodzonego ciasta zetrzeć na grubych oczkach na dno przygotowanej formy. Na ciasto wylać ciepły budyń, ułożyć przygotowane truskawki i rabarbar. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 45-50 minut, funkcja góra-dół. Przed krojeniem ciasto dobrze wystudzić.

Polecam też:
Kruche ciasto z budyniowa pianką i truskawkami


Ciasto podane na talerzyku z kolekcji Martha Gold Porcelana Bogucice





10 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda wspaniale, muszę wypróbować przepis (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Co sie stanie z tym budyniem w piekarniku? Jakos zgęstnieje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jeszcze bardziej zgęstnieje i tak zcali się a potem po wystudzeniu ciasto ładnie sie kroi

      Usuń
  3. Czy zamiast truskawek można dać tylko rabarbar?

    OdpowiedzUsuń
  4. czy z pozostałych białek można zrobić piankę i dodać pod koniec pieczenia ❓

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy jakczasto.bedzie podpieczone można dać ubitą pianę z białek i ponownie wstawić do piekarnika na10 minut ipodpiec czy niebardzo

    OdpowiedzUsuń