poniedziałek, 23 listopada 2015

Gofry wytrawne

Gofry zazwyczaj robię w wersji słodkiej ale naszło mnie na coś innego i powstały gofry wytrawne. Do ciasta dodałam suszone pomidory, cebulkę, czosnek niedźwiedzi i starty ser grana padano. Taka słona wersja gofrów też jest pyszna. Goferki świetnie smakują same ale można też zrobić sobie z nich taką inną kanapkę albo podać jako dodatek do zupy.

składniki:

2 szklanki mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody, może być gazowana
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i czarnuszką
4 duże suszone pomidory z oleju
1 mała czerwona cebulka
2 łyżki drobno startego sera grana padano


Do miski wlać mleko, olej i wodę. Dodać sól, jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, suszone pomidory z oleju też drobniutko pokroić. Dodać do ciasta razem z przyprawami i startym serem. Ponownie wszystko zmiksować. Ciasto powinno być gęste. Rozgrzać gofrownicę i piec złociste gofry. Czas pieczenia zależy od gofrownicy. Po upieczeniu wystudzić na kratce.



3 komentarze:

  1. mmm bardzo fajna propozycja, lubię takie gofry ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dzisiaj gofry na wytrawnie :D
    Twoje wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis jak mój

    OdpowiedzUsuń