sobota, 23 stycznia 2016

Marchewka z groszkiem

Marchewka często gości w moich obiadkach. Dodaję ją do zup, robię surówki z jej udziałem lub robię na ciepło. Bardzo lubię samą marchewkę na ciepło ale robię też wersję z groszkiem. Za groszkiem nie przepadam ale do marchewki dodaje mrożony a on inaczej i zdecydowanie lepiej mi smakuje niż ten z puszki.

składniki:

1 kg marchewki
450 g groszku mrożonego
woda
sól, cukier
1 kopiasta łyżka masła
2 łyżki mąki

Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną marchewkę przełożyć do garnka, zalać wodą aby przykryła marchewkę. Dodać masło, przykryć i gotować aż marchewka będzie prawie miękka. Potem dodać groszek, wymieszać i jeszcze chwilę gotować aż warzywka będą całkowicie miękkie ale żeby się nie rozpadały. Do smaku dodać troszkę soli i cukru. W warzywach powinno zostać ok 1/3 płynów jeśli za bardzo odparowały podczas gotowania dolać nieco wody. Mąkę wymieszać w odrobinie wody i zagęścić całość. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.

3 komentarze:

  1. Nic nowego całe życie tak robię i w domu też mama tak robiła stary przepis jak świat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak przepis stary i znany ale jednak wiele osób korzysta bo jeszcze nie robili :)

      Usuń
  2. Jeszcze nie robiłam ale chętnie sprubuje

    OdpowiedzUsuń