piątek, 23 września 2016

Ryba pieczona z warzywami

Kolejna propozycja rybki z piekarnika w towarzystwie warzyw. Rybkę upiekłam po prostu w naczyniu z warzywami jakie miałam pod ręką. Wyszła na prawdę pyszna i delikatna. Tak przygotowaną rybkę można zajadać samą lub też z dodatkami, ja podałam z kuskusem.



składniki:

700 g filetów rybnych, u mnie miruna
nieduży kawałek pora - biała i jasnozielona część
1 mała czerwona papryka
1 duża cebula
2 duże marchewki
sól,pieprz
sok z cytryny
olej
tymianek

Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Przygotować warzywa. Pora pokroić w półplasterki. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Skropić solidnie olejem, oprószyć solą oraz tymiankiem i dokładnie wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki przygotowanej wcześniej ryby. Na wierzch wyłożyć drugą połowę warzyw. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 C i piec 40 minut, funkcja góra-dół.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam ryby pod każdą postacią, a o tej porze roku, gdy warzyw moc, aż się prosi aby tak je przygotowywać :)

    OdpowiedzUsuń