poniedziałek, 24 lutego 2014

Oponki serowe

Faworków jeszcze nie robiłam, pączki dopiero dwa razy natomiat oponki już mam opanowane. Zapraszam  więc na pyszne i proste w wykonaniu oponki :) Przepis mojej Mamy.

składniki:

500 g sera białego lub twarogu
500 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 łyżka octu 10 %, u mnie Jamar
5-7 łyżek kwaśniej śmietany
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody

olej do głębokiego smażenia

Ser czy twaróg dwukrotnie zmielić. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier puder i  proszek do pieczenia, wymieszać. Nastęnie dodać zmielony ser,ocet, żółtka i śmietanę, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto musi być elastyczne i nie lepić się do rąk. Wszystko zależy od wilgotoności sera, jeśli ser będzie bardziej wilgotny można dodać mniej śmietany jeśli suchy to więcej, można tez ciasto podsypać nieco mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie ciasto rozwałkować na  grubość 0,5 cm lub nieco więcej. Foremką wykroić duże koła o średnicy ok 10 cm ( ewentualnie można wykroić szklanką), dziurkę w środku wykroić kieliszkiem. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, trzeba pilnować bo szybko się smażą. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Posypać cukrem pudrem i zajadać.




Tłusty czwartek 2014

5 komentarzy:

  1. Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do mnie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oponki wyszły ekstra !
    Pierwszy raz robiłam i się udały :))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne :) robiłam pół porcji.

    Smaczne miekkie nie czuc oleju

    OdpowiedzUsuń
  4. a mozna dac twarog gotowy zmielony czy wyjdzie ciasto za rzadkie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam z wiaderka, raz się pokusiłam i mąki musiałam dac drugie tyle aby dało się wykrawać oponki a potem byly twarde i niesmaczne.

      Usuń