piątek, 16 maja 2014

Chrupiące gofry na oleju rzepakowym

U mnie ostatnio gofrowo. Goferków dawno nie było bo stara gofrownica zakończyła swój żywot ale już nowy sprzęcik mam i zaległości gofrowe trzeba nadrobić.

składniki:

4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka wody (może być gazowana)
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli
dodatki: u mnie bita śmietana ( ok 700 ml śmietanki 30%) oraz owoce-truskawki i winogrona

Do miski wlać mleko, wodę i olej. Dodać cukier,sól i jajka, dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto ma gęsta konsystencję ale powinno powoli spływać z łyżki. Rozgrzać gofrownicę i piec gofry. Czasu nie podaję bo to zależy od sprzętu. Gofry wystudzić na kratce i zajadać z dowolnymi dodatkami. U mnie znany duet bita śmietana i owoce. Z podanych składników wyszło mi 12 dużych i grubych gofrów ale ilość może być różna w zależności od gofrownicy. Do goferków użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek.



10 komentarzy:

  1. Od razu przychodzą na myśl najlepsze smaki lata - oczywiście obowiązkowo z wizytą nad polskim morzem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. ale mi narobiłaś smaka ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. makabryczna ilosc tego oleju! az cala szklanka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak sam tytuł wskazuje gofry na oleju więc i olej musi być,porcja składników duża i wychodzi mi z niej 12 dużych i grubych gofrów ( na mojej gofrownicy),można składniki zmniejszyć o połowę będzie mniej oleju i mniej gofrów

      Usuń
  4. Dziwne u mnie z mniejszej ilości mąki i mniejszej ilości oleju wychodzi więcej gofrów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy od wielkości gofrownicy, ja teraz mam taką że goferki wychodzą grube i ten wzorek to taka duża kostka nawet widać na zdjęciu że gofry mają duże wgłębienia, kiedyś miałam inną z drobniejszą kosteczka to z tej ilości ciasta wychodziło mi dwa razy więcej

      Usuń
  5. Pyszne, muszę kupić w końcu gofrownicę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne. Najlepszy przepis jaki do tej pory miałam 😀

    OdpowiedzUsuń
  7. Gofry super najlepszy przepis

    OdpowiedzUsuń