sobota, 30 maja 2015

Puszysty omlet z gęsiego jaja ze szpinakiem

Pyszny puszysty omlecik z gęsiego jaja. Dodatki możemy dać różne, u mnie świeży szpinak i kwiatki szczypiorku.

składniki:


1 gęsie jajo
2 garście świeżego szpinaku
2 duże kwiatki szczypiorku
sól ziołowa
1 płaska łyżka mąki
masło do smażenia

Białko oddzielić od żółtka i ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtko wymieszać, dodać sól ziołową oraz mąkę, dodać też ubite białko. Wymieszać, można mikserem ale nie za długo aby tylko składniki się połączyły. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła. Szpinak drobno pokroić i poddusić na maśle. Nastepnie wlać masę jajeczną. Wierzch posypać rozdrobnionymi kwiatami szczypiorku. Smażyć aż masa od spodu dobrze się przyrumnieni a na wierzchu lekko zetnie. Następnie omlet przekręcić na druga stonę- zsunąć na duży talerz, przykryć patelnią i obrócić. Smażyć jeszcze chwilę aż omlet przyrumieni się od spodu. Zsunąć na talerz i podawać. Omlet można podać z keczupem, lub np. z dodatkiem warzyw.

Omlet podany na talerzu z kolekcji Daria Porcelana Bogucice


"Czas na szpinak 5!"

piątek, 29 maja 2015

Sałatka z wędzonym łososiem i awokado z orzechową nutą

Sałaty w warzywniaczku pod dostatkiem więc sałatek mogę robić do woli. Powstała kolejna kolorowa kompozycja. Tym razem połączyłam awokado i wędzonego łososia. Całość fajnie dopełnia orzechowy olej arachidowy.

składniki:

2 spore garście porwanej sałaty
1 dojrzałe awokado
150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
1 garść słonecznika
olej arachidowy

Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać- ja wydrążam za pomocą łyżki. Połówki pokroić na paski i ułożyć na sałacie. Pomiędzy kawałkami awokado ułożyć wędzonego łososia, u mnie w postaci takich małych zwitków-różyczek. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Całość skropić delikatnie olejem arachidowym.

Sałatka podana na talerzu z kolekcji Sardynia Porcelana Bogucice



środa, 27 maja 2015

Ciasto ucierane z rabarbarem

Zapraszam na kolejne ciacho z rabarbarem. Bardzo proste i szybkie ciasto ucierane. W sam raz do herbatki.

składniki:

230 g masła
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

oraz
300 g rabarbaru
2 łyżki cukru
2 garście płatków migdałowych

Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do miski przełożyć masło i dodać cukier, utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierać i dodawać po jednym jajku. Następnie dodać makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Przełożyć ciasto, wierzch wyrównać zwilżoną we wodzie łyżką. Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar, posypać cukrem i płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 40-45 minut aż ciasto ładnie się zarumieni na wierzchu. Po wystudzeniu można jeszcze posypać cukrem pudrem. 



Talerzyk i filiżanka z kolekcji Twist White Porcelana Bogucice


Rabarbarowa rewolucja

wtorek, 26 maja 2015

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym

Pyszna i szybka zupka pieczarkowa z dodatkiem sera pleśniowego. Ja za tym serem nie przepadam ale mężuś lubi więc zupka powstała specjalnie dla niego a ja zjadłam porcję bez sera.

składniki:

300 g pieczarek
1 l bulionu
100 g sera pleśniowego, u mnie z błękitną pleśnią
masło do smażenia
100 ml śmietanki 30 %
sól,pieprz
natka pietruszki
1-2 łyżki mąki pszennej
natka pietruszki do posypania

Pieczarki, najlepiej małe sztuki pokroić w plasterki. Następnie pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle. Potem zalać bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować ok 10 minut. Do zupy dodać słodką śmietankę. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wywaru z zupy i zagęścić zupę. Ser pleśniowy pokruszyć lub zetrzeć na tarce, dodać do zupy i wymieszać lub posypać nim zupę bezpośrednio na talerzu. Ja wybrałam tą drugą opcję bo nie wszyscy lubimy taki ser. Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką pietruszki.


poniedziałek, 25 maja 2015

Wiosenna sałatka jajeczna

Pyszna wersja sałatki jajecznej. Wersja wiosenna bo z wiosennymi dodatkami-chrupiącą rzodkiewką i kwiatami szczypiorku.

składniki:

6 jajek
300 g rzodkiewek
2 garście kwiatów szczypiorku
majonez ok 2-3 łyżki
ewentualnie pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki oczyścić i również pokroić w drobną kostkę. Dodać rozdrobnione kwiaty szczypiorku i wszystko wymieszać. Następnie połączyć z majonezem. Można jeszcze nieco doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z pieczywem.

Sałatka podana w misce z kolekcji Agawa Gold Porcelana Bogucice



Nowalijki w kuchni

niedziela, 24 maja 2015

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Sosik z duszonej wieprzowinki z dodatkiem pieczarek. Taki gulasz podaje zazwyczaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną, można też podać z tłuczonymi ziemniakami lub kluskami. Do tego kiszony ogóreczek i mamy pyszny obiadek.

składniki:

700 g wieprzowiny (łopatka,szynka,kawałki gulaszowe)
300 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka majeranku
2-3 listki laurowe
sól,pieprz
woda
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
kasza jęczmienna

Wieprzowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni aż zmieni kolor. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Podsmażone mięso przełożyć do garnka. Dodać pokrojoną cebule oraz majeranek i liście laurowe Wszystko zalać wodą aby przykryła mięso. Pieczarki przekroić na pół i również dodać do garnka. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie, jeśli podczas duszenia płyn za bardzo odparuje to podlać wodą. Gdy mięso będzie już miękkie zagęścić sos. Mąkę dokładnie wymieszać z odrobiną wywaru i dodać do sosu, dodać też natkę pietruszki i zagotować. Gulasz  podałam z kaszą jęczmienną.  


sobota, 23 maja 2015

Szczaw na zimę

Zupkę szczwiową bardzo lubimy i często gości na naszym stole. Szczawiu mam sporo bo mam posiany w warzywniaczku więc nadwyżkę zamykam w słoiczkach. Potem wystarczy tylko zawartość słoiczka dodać do bulionu, zabielić śmietaną i mamy pyszną zupkę szczawiową zimową porą.

składniki:

1,5 kg szczawiu oczyszczonego, bez ogonków
ok 1,5 l wody
1-2 łyżki soli kamiennej

Szczaw dokładnie umyć i osączyć, drobno posiekać. Następnie pokrojony szczaw przełożyć do garnka i zalać wodą, dodać sól. Całość zagotować i gotować ok 10 minut. Szczawik przełożyć do słoiczków, dokładnie zakręcić i przewrócić do góry nogami, okryć ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia. 

Szczawik przekładam do słoiczków o pojemności ok 350 ml. Jeden słoiczek wystarczy na przygotowanie ok 2,5l zupki. Z tej ilości składników wychodzi ok 6-7 takich słoiczków.

piątek, 22 maja 2015

Tiramisu

Kolejny słodki przepis, którego zawsze się bałam. Kiedyś zrobiłam jedno podejście jednak masa wyszła rzadka i wszystko się rozpłynęło. Postanowiłam znowu spróbować i już wiem w czym popełniłam błąd. Po prostu wszystko zmiksowałam mikserem a tu trzeba wymieszać delikatnie szpatułką i dobrze schłodzić. Tiramisu można przygotować w dużej blaszce w postaci ciasta ale jak ktoś nie lubi takich ciast z którymi trzeba obchodzić się bardzo delikatnie może przygotować je w pucharkach. Wtedy mamy od razu gotowe porcje i nawet jak masa będzie nieco rzadka nie sprawi to problemu bo z pucharka nic nie ucieknie.

składniki:

6 jajek

6 łyżek cukru pudru
500 g serka mascarpone
ok 250 ml zaparzonej i wystudzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
2 opakowania podłużnych biszkoptów (ok 400 g)
kakao do posypania
szczypta soli

Jajka wcześniej sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier puder i ubić na puszystą masę. Serek mascarpone wymieszać aby nie był taki sztywny, a następnie szpatułką delikatnie połączyć z ubitymi żółtkami. Gdy składniki się połączą dodać ubite białka. Ponownie delikatnie wymieszać szpatułką aż składniki się połączą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, u mnie o wymiarach 25x28. Biszkopty nasączyć w kawie i wyłożyć dno blaszki. Na biszkopty wyłożyć połowę przygotowanej masy i ładnie wyrównać. Ponownie ułożyć warstwę z namoczonych w kawie biszkoptów. Wyłożyć resztę masy i wyrównać. Odstawić na noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao. 

Biszkoptów jeszcze zostało, na tą blaszkę zużyłam dokładnie 32 sztuki. Do kawy w której nasączamy biszkopty można dodać też alkohol - likier kawowy lub rum.

Deser podałam na porcelanie z kolekcji Daria z Porcelana Bogucice



czwartek, 21 maja 2015

Pieczeń z pieczarkami

Kolejny przepis na domową wędlinkę. Tym razem pieczeń z dodatkiem pieczarek. Można też podać ją na ciepło jako danie obiadowe z sosem i dodatkami jednak ja wolę na zimno jako wędlinkę na kanapki.

składniki:

1,3 kg mięsa mielonego z łopatki
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
małe pieczarki ok 14-16 szt
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki majeranku
1 łyżka oregano
1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
sól do smaku
250 ml mięsnego bulionu

Pieczarki ugotować i osączyć, odstawić. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajka, bułkę tartą, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz sól, pieprz, majeranek i oregano. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie porcjami dodawać bulion i dokładnie wyrobić mięsną masę. Keksówkę 30x10 cm natłuścić o przełozyć połowę mięsnej masy. Następnie w dwóch rządkach ułożyć ugotowane pieczarki lekko wciskając je w masę. Wyłożyć resztę mięsnej masy i ładnie wyrównać wierzch.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra gół. Po wystudzeniu wyjąć z foremki i kroić na kanapki. 

Pieczarki daje ugotowane ponieważ surowe podczas pieczenia kurczą się i w pieczeni robią się dziurki i pieczarki wypadają. Pieczarki można dać w całości tak jak ja to zrobiłam lub dodać do mięsnej masy pokrojone w drobną kostkę.



środa, 20 maja 2015

Smażone pieczarki faszerowane

Taki oto mam dzisiaj pomysł na obiadek. Pieczarki nadziane są farszem, panierowane w jajku oraz bułce tartej i usmażone jak kotlety. Do nadzienia użyłam mięska drobiowego-piersi z kurczaka ale można też użyć dowolnego mięska mielonego.

składniki:


pieczarki
10-12 pieczarek średniej wielkości
1 mała cebula
200 g piersi z kurczaka
sól,pieprz
1 jajko
1 łyżka bułki tartej

oraz
olej do smażenia
1-2 jajka
bułka do panierowania

dodatki
kuskus z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
mizeria bez koperku


Z pieczarek wykroić ogonki i drobno pokroić, przełożyć do miski. Cebulę i pierś z kurczaka również drobno pokroić. Dodać do pokrojonych pieczarek i wymieszać. Dodać jajko oraz bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masą nadziać pieczarki. Następnie nadziane pieczarki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor, na wolnym ogniu i na nieco głębszym oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kuskus z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią oraz mizeria.


wtorek, 19 maja 2015

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i galaretką

Pyszne i proste ciasto z dodatkiem jogurtu. Można je upiec z dodatkiem owoców, bez żadnych dodatków lub też tak jak ja dać owoce i zalać galaretką. Każdy może zrobić tak jak lubi i z ulubionymi owocami.

składniki:

2 szklanki mąki, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa
4 jajka
1 szklanka cukru
2/3 szklanki oleju rzepakowego
1 mały jogurt naturalny (150 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

oraz
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

Galaretki rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 25x28 wyłożyć papierem i odstawić. Jajka wbić do miski, dodać cukier i szczyptę soli, zmiksować. Następnie dodać jogurt oraz olej a potem porcjami dodawać mąkę wymieszanę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Wstawić do piekrnika nagrzanego na 170 C i piec ok 40 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudzić. Jeśli bardzo wyrosło ściąć nieco wierzch aby było równe. Lekko nasączyć syropem z brzoskwiń. Brzoskwinie pokroić w plasterki i gęsto ułożyć na cieście. Zalać tężejącą już galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.



poniedziałek, 18 maja 2015

Czerwono-zielona sałatka z kurczakiem

Pyszna sałatka z grillowanym kurczakiem w dwóch kolorach. W lodówce miałam czerwony ser z dodatkiem pesto. Dorzuciłam sałatę, kurczaka i trochę pomidorków i wyszła smakowita uczta dla całej rodzinki.

składniki:

500 g piersi z kurczaka
1 mała sałata lodowa
300 g pomidorków cherry
300 g sera w plasterkach z czerwonym pesto
sól prowansalska
olej rydzowy do skropienia
przyprawa do sałatek-młynek Prymat

Pierś kurczaka pokroić w paski i oprószyć solą prowansalską. Patelnię grillową skropić olejem i dobrze rozgrzać, ugrillować mięsko i wystudzić. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Ser również porwać na kawałki. Pomidorki pokroić w ćwiartki a ugrillowanego kurczaka na małe kawałki. Dodać do sałaty i sera. 
Wszystko wymieszać. Skropić olejem rydzowym oraz oprószyć przyprawą do sałatek i jeszcze raz wymieszać. Ser, który użyłam do sałatki to ser Gouda Czerwone Pesto z firmy Euroser.




niedziela, 17 maja 2015

Zupa z czerwonej soczewicy

Pyszna, gęsta i sycąca zupka z czerwonej soczewicy z dodatkiem kiełbaski. Ja bardzo lubię zupki grochowe więc ta zupka bardzo mi smakuje. Soczewica podczas gotowania nieco się rozpada i fajnie zagęszcza zupę. Jeśli ktoś nie lubi tak gęstych zupy trzeba dolać nieco więcej bulionu.

składniki:

250 g czerwonej soczewicy
200 g przecieru pomidorowego
2,5 l bulionu
400 g cienkiej kiełbasy
600 g obranych ziemniaków
2 listki laurowe
2 łyżki majeranku

Do garnka wlać bulion i zagotować. Dodać listki laurowe, majeranek oraz przecier pomidorowy. Ziemniaki pokroić w kostkę i również wrzucić do garnka. Wszystko zagotować i gotować ok 10 minut. Soczewicę przepłukać wodą. Dodać do garnka i wszystko gotować aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Cienką kiełbasę pokroić w półpasterki i zarumienić na patelni. Dodać do garnka pod koniec gotowania. 


piątek, 15 maja 2015

Ciasto 3 bit

Ciasto to wielokrotnie jadłam ale nigdy nie robiłam sama. Zawsze bałam się takich ciast w których jest wiele warst a na dodatek z masą buduniową, która zawsze sprawiała mi problemy i robiła się rzadka przez co całe ciasto się rozpływało i traciło swój wygląd. Dziś krem budyniowy już nie sprawia mi problemów i nawet nie raz do kremów gotuje domowy budyń bez użycia tego z torebki. Przyszedł więc i czas, że zabrałam się za to ciasto. Jednak nie jest takie trudne jak mi się wydawało i już kilkakrotnie gościło na naszym stole. Nie jest też takie słodkie bo zmniejszyłam ilość cukru w kremie budyniowym. Do kremu użyłam jeden budyń duży na 3/4 l mleka i jeden mały na 1/2 l mleka bo akurat takie miałam w domu. Można dać dwa małe lub dwa duże tylko zawsze trzeba zmniejszyć nieco ilość mleka aby budyń był gęściejszy.

składniki:


herbatniki, u mnie wyszło dokładnie 48 szt

masa kajmakowa
1 duża puszka masy kajmakowej (510 g)
5 łyżek mleka

masa budyniowa
2 budynie waniliowe, jeden na 0,5 l mleka i drugi na 0,75 l mleka
2-3 łyżki cukru
1 l mleka
200 g masła

masa śmietanowa
500 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka żelatyny
5 łyżek mleka
starta gorzka czekolada do posypania

Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Masę kajmakową podgrzać w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka aby lepiej było ją rozsmarować. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugą warstwą herbatników i odstawić. Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru, przykryć aby nie zrobił sie kożuch i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Żelatynę rozpuścić w mleku i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy i żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Na wierzchu posypać starta czekoladą. Wstawić do lodówki. Ciasto najlepsze po dwóch dniach jak herbatniki dobrze namiękną, dzięki temu też ciasto ładnie się kroi i zachowuje kształt.
Na każdą warstwę zużyłam 16 herbatników, w tej blaszce z boku zostało mi jeszcze ok 2-3 cm wolnego miejsca ale już nie dokładałam połamanych herbatników.

Polecam też:
Rafaello bez pieczenia



czwartek, 14 maja 2015

Karkówka zapiekana z pieczarkami

Pyszne mięsko na obiadek zapiekane w woreczku z dodatkiem pieczarek i cebuli. Do tego gotowane ziemniaczki i sałatka i mamy sycący obiadek. Ziemniaki można też wrzucić do woreczka i upiec razem z karkówką.

składniki:

700 g karkówki
1 duża cebula
300 g małych pieczarek
3 listki laurowe
2 łyżki majeranku
sól,pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Karkówkę pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Pokrojoną karkówkę i cebulę przełożyć do miski. Dodać majeranek, listki laurowe odrobine soli i pieprzu i wymieszać aby przyprawy pokryły mięso. Następnie zawartość miski przełożyć do woreczka do pieczenia. Dodać pieczarki i koncentrat pomidorowy. Woreczek zamknąć i nieco wszystko wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 1,5 godziny, w połowie pieczenia woreczek przekręcić na drugi bok aby mięsko równomiernie się piekło we własnych sokach.


środa, 13 maja 2015

Muffiny jajeczne ze szpinakiem i fetą

Pyszne jajeczka na śniadanie w formie muffinek. Możemy dać różne dodatki, co mamy pod ręką lub co lubimy. Ja dodałam szpinak i fetę.

składniki:


8 jajek
2 garście szpinaku
100 g sera feta
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
ser żółty do posypania
masło do natłuszczenia foremek

Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Szpinak posiekać i dodać do jajek. Dodać również rozkruszony ser feta i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonych masłem foremek na muffinki. Nakładamy tak ok 2/3 wysokości bo muffinki urosną.  Na wierzchu posypać startym serem.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut aż jajka się zetną. Podawać z pieczywem lub grzanką i warzywkami.

Muffinki jajeczne podałam na talerzu z kolekcji Sardynia Porcelana Bogucice





poniedziałek, 11 maja 2015

Kotlety mielone z soczewicą z patelni grillowej

Proste i znane kotlety mielone w nieco innej formie z patelni grillowej. Do masy dodałam soczewicę z puszki, która sprawiła ze kotleciki po ugrillowaniu na zewnątrz były lekko chrupiące.

składniki:

kotleciki
500 g mięsa mielonego z łopatki
4 łyżki soczewicy, u mnie z puszki
1 jajko
sól,pieprz

dodatki
kasza jęczmienna z pieczarkami
ogórki konserwowe

Do mięsa mielonego dodać jajko, osączoną soczewicę z puszki, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać. Z mięsnej masy uformować płaskie kotleciki, mi wyszło 8 szt. Następnie kotleciki ugrillować z obu stron na lekko natłuszczonej patelni grilowej. Muszą być dobrze zarumienione. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza jęczmienna z pieczarkami i ogóreczki konserwowe.



niedziela, 10 maja 2015

Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

Pyszne i delikatne ciasto z kwaskowym rabarbarem a do tego chrupiąca kruszonka z dodatkiem mielonych migdałów. Ciasto delikatne i nie za wysokie ale za to bardzo pyszne.

składniki:

ciasto
300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
200 g masła
100 g cukru pudru
1 żółtko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

kruszonka
75 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
75 g tartych migdałów Back Mit
100g cukru
100 g masła
oraz
500 g rabarbaru

Przygotować ciasto. Składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Dużą blaszkę 35x25 natłuścić i dno wylepić ciastem. Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki, oprószyc cukrem i rozłożyć na cieście. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać cukier, mąkę oraz tarte migdały i wymieszać. Następnie dodać masło i rozgnieść wszystko palcami. Gotową kruszonką posypać rabarbar. Blaszkę wstawić do piekranika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut, funkcja góra-dół.

Ciasto podane na talerzu z kolekcji Martha Gold Porcelana Bogucice

Polecam też inne ciasto z rabarbarem:
Ciasto z rabarbarem







Rabarbarowa rewolucja

sobota, 9 maja 2015

Sałatka grillowa

Prosta sałatka idealnie pasująca do mięska czy kiełbaski z grilla. Wystarczy pokroić warzywa i wymieszać, skropić olejem i gotowe.

składniki:

2 duże pomidory
2 średnie czerwone cebule
4 średnie kiszone ogórki
5 dużych podłużnych rzodkiewek
100 g sera sałatkowego a`la feta
olej słonecznikowy

Cebule obrać i pokroić w pół plastry lub piórka. Pomidory pokroić w średnią kostkę. Ogórki kiszone pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Ser rozkruszyć. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Delikatnie skropić olejem słonecznikowym i odstawić na ok 30 minut aby smaki się przegryzły.

Polecam też inne moje sałatki idealnie pasujące do potraw z grilla:

Surówka z białej kapusty z kukurydzą
Chrupiąca sałatka warzywna

Fasolowa sałatka
Chrupiąca surówka z koperkiem

Suróweczka z nutą czosnku

Sałatka podana w misce z kolekcji Agawa Gold Porcelana Bogucice




Sałatki na grilla

piątek, 8 maja 2015

Kotleciki rybne

Zamiast tradycyjnego smażonego fileta na obiad polecam kolteciki rybne. Wystarczy filet zmielić, dodać trochę bułki,jajka i zieleniny. Zawsze coś innego na talerzu i dzieciaki chętniej zjedzą.

składniki:

900 g filetów z ryby, u mnie morszczuk
2 duże jajka
4 łyżki bułki tartej lub pół bułki namoczonej w mleku
3 łyżki koperku
przyprawa do ryb lub sól i pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

dodatki
tłuczone ziemniaki
surówka z białej kapusty z koperkiem


Filety ryby zmielić na grubych oczkach. Do zmielonej ryby dodać jajka, koperek, 4 łyżki bułki tartej i przyprawę do ryb. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku jeśli potrzeba. Z masy uformować kolteciki ( u mnie wyszło 12 sztuk) i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor na wolnym ogniu. Smażymy na patelni, ale na nieco głębszym oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Danie podane na talerzu z kolekcji Agawa Gold Porcelana Bogucice



czwartek, 7 maja 2015

Sałatka z grillowanym kurczakiem na słodko

Pyszna sałatka z grillowanym kurczakiem w słodkiej odsłonie. Słodyczy nadają słodkie winogrona i rodzynki. Słodkość delikatnie przełamuje kwaskowy sos balsamiczny i wszystko idealnie się komponuje smakowo.

składniki:


500 g piersi z kurczaka
400 g różowych winogron
1 mała główka sałaty lodowej
150 g bakalii, u mnie mieszanka studencka Kresto
1 serek camembert
sól prowansalska
olej Rapso
sos balsamiczny

Piersi rozkroić na dwa płaty, oprószyć delikatnie solą prowansalską. Skropić olejem i u grillować na patelni grillowej. Odłożyć do wystudzenia. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Winogrona przekroić na pół, można wypestkować. Serek camembert pokroić na małe kawałki. Na małe kawałki pokroić również u grillowane mięsko. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać bakalie i wymieszać. Całość delikatnie skropić olejem i jeszcze raz wymieszać. Sałatkę przełożyć na półmisek lub talerze i skropić sosem balsamicznym.

Sałatka podana na półmisku z kolekcji Martha Platin Porcelana Bogucice




środa, 6 maja 2015

Snikers

Pyszne ciasto z dodatkiem orzeszków ziemnych. Choć nie przepadam za ciastami z dodatkiem sody to to jakoś wyjątkowo mi zasmakowało i już kilkakrotnie gościło na naszym stole. Może ten słodki smak i orzeszki zabija tą gorycz sody, choć ilość cukru nieco zmniejszyłam i do budyniu nie dawałam przepisowych 3 łyżek. Gotowe ciasto musi postać ze dwa dni aby zmiękło wtedy pięknie się kroi. Można je zrobić na dwa sposoby: warstwą orzechową do góry lub też warstwą orzechową do kremu a na wierzch dać polewę czekoladową. Mi najbardziej odpowiada ta pierwsza wersja. Choć mam w planach pokusić się na jeszcze inną opcję i zrobić orzechy na obu plackach.

składniki:

ciasto
3 szklanki mąki, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa
2 jajka
100 g miękkiego masła
2 łyżki miodu
łyżeczka sody
niecała szklanka cukru

warstwa orzechowa
100 g masła
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
300 g posiekanych orzechów ziemnych

krem budyniowy
2 budynie waniliowe na 0,5 l mleka
800 ml mleka
3-4 łyżki cukru
200 g miękkiego masła

Do miski przełożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Potem ciasto podzielić na dwie równe części. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić i wylepić dno jedną częścią ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut. Ciasto odłożyć do wystudzenia, powinno być twarde. Orzeszki ziemne posiekać ale nie za drobno. W rondelku rozpuścić masło z cukrem i miodem. Dodać posiekane orzechy i jeszcze chwile podgrzewać cały czas mieszając aby składniki się połączyły. Ponownie natłuścić tortownicę i wylepić dno drugą częścia ciasta. Na wierzchu rozsmarować warstwę orzechową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. Przygotować krem. Do garnuszka wlać 400 ml mleka i wymieszać z budyniami. Pozostałe 400 ml mleka zgotować z dodatkiem 3-4 łyżek cukru. Wlać zawartość garnuszka i ugotować budyń. Gotowy budyń odstawić do wytudzenia przykrywając aby nie zrobił się kożuch. Następnie utrzeć masło i porcjami dodawać wystudzony budyń. Do tortownicy w której piekło się ciasto przełożyć upieczony blat ciasta bez masy orzechowej. Wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem z masą orzechową, orzechami do góry. Tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok 2 dni aby blaty ciasta zmiękły. W międzyczasie orzechowy wierzch 2-3 razy porządnie posmarować wodą aby lepiej zmiękł, dzięki temu nie będzie się kruszył przy krojeniu.

Polecam też ciasto:
Snikers trochę inaczej