sobota, 4 czerwca 2016

Biszkopt z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

Sezon truskawkowy trwa więc nie może zabraknąć truskawkowych wypieków. Dzisiaj klasyka czyli biszkopt z kremem budyniowym oraz truskawkami i galaretką. Ciasto proste, smaczne i zawsze cieszy się powodzeniem.

składniki :

biszkopt

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem budyniowy
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru ( na 0,5 l mleka)
900 ml mleka
5 łyżek cukru
200 g miękkiego masła

na wierzch
ok 650 g truskawek
2 galaretki truskawkowe

Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubite białka. Wszystko zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Blaszkę 35x25 natłuścić i posypać bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić.
Przygotować krem budyniowy. W szklance mleka rozpuścić proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Następnie wlać rozmącony proszek i ugotować budyń. Gotowy budyć wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, następnie cały czas miksować i dodawać porcjami wystudzony budyń. Nie miksować za długo. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na kremie ułożyć truskawki, moje były duże więc przekroiłam je na pół i ułożyłam przekrojoną stroną do kremu. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć zalać nią wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały.



4 komentarze: