sobota, 8 kwietnia 2017

Sos tatarski

Sos tatarski to idealny dodatek do jajek, kanapek oraz mięs więc doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Oczywiście można kupić w sklepach gotowy sos ale zdecydowanie wolę ten domowy, zrobiony tak jak lubię. Do sosu można dodać ogórki kiszone lub konserwowe, jak dla mnie sos lepszy jest z kiszonymi.

składniki:

10 łyżek majonezu
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka tartego chrzanu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 średnie ogórki kiszone lub konserwowe
1/2 małego słoiczka marynowanych grzybków lub pieczarek
1 mała czerwona cebula
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ewentualnie sól i pieprz do smaku

Marynowane grzybki lub pieczarki osączyć z zalewy pokroić w drobną kostkę. Ogórki kiszone i czerwoną cebulę również pokroić w drobną kostkę. Pokrojone składniki przełożyć do miski. Dodać majonez, musztardę, chrzan, jogurt oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli potrzeba można doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum godzinkę aby smaki się przegryzły.

1 komentarz:

  1. ja co roku robię swój sos tatarski ,ale wole z konserwowanymi :)

    OdpowiedzUsuń