sobota, 30 sierpnia 2014

Bigosik z młodej kapustki

Nie ma jak prosty bigosik ze świeżej kapustki z młodymi dodatkami prosto z warzywniaczka. Chrupiąca marcheweczka, głowa kapuchy i cebulka oraz dużo zieleninki. Warzywka młode więc gotowanie zajmuje tylko chwilę.

składniki:

1, 5 główki młodej kapusty
1 litr wody lub bulionu
2 duże młode cebule
4 młode marchewki
1 pęczek koperku
1 pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liścia selera i pora)
400 g cienkiej kiełbasy lub wędzonego boczku
2-3 łyżki mąki pszennej
sól,pieprz do smaku

Kapustę drobno poszatkować lub pokroić, włożyć do garnka. Marchewkę dokładnie umyć i pokroić w plasterki lub drobną kostkę. Włoszczyznę drobno posiekać. Do kapusty dodać pokrojoną marchewkę i włoszczyznę. Zalać wodą i gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie przygotować zasmażkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebula zmięknie, następnie dodać mąkę i dokładnie wszystko wymieszać. Gdy kapusta będzie już miękka dodać zasmażkę oraz posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i jeszcze chwilkę wszystko razem gotować.



1 komentarz:

  1. Świetny wpis! ;)))

    Pozdrawiam
    __________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń