wtorek, 19 sierpnia 2014

Keczup z cukinii

Zakończyłam ogórkowe przetwory a teraz czas na cukinię. Włożyłam już sałatkę z cukinii a teraz produkuje keczup. W zeszłym roku zrobiłam pierwszy raz jedną porcję na spróbowanie. W tym roku też robię ale zdecydowanie większą ilość. Keczup jest przepyszny i gęsty. Można też zrobić wersję rzadszą i użyć jako bazy do sosu. Ilość octu, cukru i przypraw można dostosować pod swój smak. Można dodać także ulubione zioła. Na keczup polecam wybrać duże wyrośnięte cukinie bo po obraniu za skórki i odrzuceniu pestek zostaje sporo tego dobrego miąższu. Z małych sztuk bo obraniu i wypestkowaniu niewiele zostaje.

składniki:

1,5 kg obranej cukinii bez miękkiego miąższu z pestkami
0,5 kg obranej cebuli
1-2 szklanki cukru
ok 3/4 szklanki octu 10%
400 g koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki soli kamiennej
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki

Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do garnka. Następnie dodać sól i dokładnie wymieszać, odstawić na 6 godzin. Po tym czasie garnek postawić na ogniu i gotować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać ocet oraz cukier, dokładnie wymieszać i gotować 20 minut mieszając od czasu do czasu. Potem dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Ponownie całość gotować przez 20 minut, często mieszając aby się nie przypaliło. Garnek zestawić z ognia i wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie masę przełożyć do słoiczków i dokładnie zakręcić. Słoiczki pasteryzować 10 minut od zagotowania. Przyprawy możemy dać wedle uznania, dla mnie ta ilość którą podałam jest odpowiednia, jeśli ktoś lubi ostrzejszy trzeba dać więcej pieprzu i ostrej papryki. Z podanych składników wychodzi ok 5-6 słoiczków takich jak na zdjęciu (ok 350 ml).

Polecam też inne cukiniowe przetwory:
Dżem z cukinii
Sos słodko-kwaśny z cukinią
Cukinię w zalewie gyros




7 komentarzy:

  1. czy warzyw nie trzeba odsączyć z soku po tych 6 godzinach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym przypadku nie, stawiamy na ogniu i gotujemy, płyny odparuja podczas gotowania warzyw

      Usuń
  2. ale cukinia ma gorycz i lepiej odcedzić z soku po 6- ciu godzinach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię mnóstwo przetworów z cukinii i mnóstwo dań bo cukinię uwielbiamy i nigdy nie trafiłam na gorzką.

      Usuń
  3. No ja tez jeszcze nie trafiłam aby cukinia miała gorycz . a uprawiam ja przez lata .
    gorycz to ma bakłazan

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak bakłażan ma w sobie goryczkę. Ja go sole puści sok i potem osuszam papierowym ręcznikiem i goryczki już takiej nie ma, a bakłażany też uwielbiamy.

      Usuń
  4. Ja raz miałam gorzka cukinie

    OdpowiedzUsuń