piątek, 10 marca 2017

Babka marmurkowa na białkach

Miałam zamrożone białka po wypiekach z tłustego czwartku więc upiekłam babkę. Babeczka w dwóch kolorach, kakaowo-waniliowa. Prosta, smaczna, idealna do herbatki.

składniki:

1 szklanka białek
szczypta soli
1 szklanka cukru
100 g masła
1,5 szklanki mąki pszennej typ 500
2/3 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
aromat/esencja waniliowa

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mleko a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą dodać pianę z białek i dokładnie zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Gotowa masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao a do drugiej odrobinę aromatu waniliowego. Foremkę na babkę ( u mnie o średnicy 20 cm z kominkiem) natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, ja nakładałam na przemian jasna-ciemna-jasna-ciemna. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 35-40 minut, funkcja góra-dół. Przed podaniem babkę można dowolnie udekorować lub po prostu posypać cukrem pudrem.

Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.



6 komentarzy: