wtorek, 15 września 2015

Dżem z cukinii

Dżem z cukinii jest bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny. W smaku w ogóle nie przypomina cukinii. Dżemikowi można nadać dowolny smak w zależności od tego jaki damy smak galaretki.

składniki:

2,5 kg cukinii bez skóry i miąższu
ok 300 g cukru (ilość wedle smaku)
sok z jednej cytryny
2 galaretki cytrynowe

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, mi pomógł w tym robot. Następnie cukinię przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny oraz cukier. Wymieszać odstawić na ok 1-2 godzinki. Potem garnek postawić na ogniu i gotować ok 30-60 minut aż masa zgęstnieje i znacznie odparuje sok. Jeśli masa jest za mało słodka to jeszcze dosładzamy do smaku. Gdy masa odparuje już sok wsypać galaretki i gotować jeszcze ok 20-30 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Jeśli chcemy aby dżem miał gładką konsystencję zmiksować blenderem.Gorący dżemik przełożyć do słoiczków, dokładnie zakręcić i odstawić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i zostawić do całkowitego wystudzenia. 


5 komentarzy:

  1. A ile wyszło słoiczków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy jak dużo odparujemy wody , mi wyszły 4 takie małe słoiczki od dżemów o pojemności ok 250 ml

      Usuń
  2. Witam, czy z tego wychodzi bardziej taka konfitura do mięs, czy typowy słodki dżem ?

    OdpowiedzUsuń