wtorek, 29 września 2015

Kompot jabłkowy z dodatkami

Zawsze robię jabłuszka na zimę bez żadnych dodatków ale tym razem jak robiłam postanowiłam coś urozmaicić i zrobiłam kilka słoików trochę inaczej. Do każdego słoiczka z jabłkami coś dodałam, dzięki temu kompocik ma nieco inny smak a nawet kolor.

składniki:

2 kg twardych jabłek, u mnie antonówki
garstka owoców aronii
1 gałązka świeżej mięty
1 laska wanilii
cukier
zimna przefiltrowana woda

Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Przygotować dodatki, ja użyłam owoców aronii, laskę wanilii i gałązkę świeżej mięty. Laskę wanilii dałam bez ziarenek, wcześniej leżakowała w słoiczku z domowym cukrem waniliowym. 
Pokrojone jabłka ułożyć w słoikach, owoców nałożyć do szyjki z gwintem. Do każdego słoiczka włożyć dodatek. Następnie jabłka w słoiku zalać wodą, tak aby zakrywała owoce. Do każdego słoika wsypać po 2-3 łyżki cukru. Słoiki dokładnie zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Z 2 kg jabłek otrzymałam 3 słoiki o pojemności 1 litra.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam Pani przepisy :) szybkie,proste i zawsze smaczne :) jestem początkującą kucharką i wiele się od Pani nauczyłam :) dziękuje. Czytam już długo Pani bloga, ale w końcu skusiłam się na komentarz. Pozdrawiam, również jestem Monika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa i bardzo się cieszę, że moje przepisy są takie pomocne i zapraszam do częstszego komentowania :)

      Usuń
  2. Ja tez robię z aronią.Daję kwaskowate jabłka.Jest pychota.

    OdpowiedzUsuń