sobota, 19 września 2015

Ciasto styropian z borówką

Do tego ciasta zabierałam się już dłuższy czas aż w końcu zrobiłam. Spotkałam wiele przepisów, jedne były ze śmietaną drugie z jogurtem naturalnym inne znowu z jogurtem greckim. Ja akurat w lodówce miałam jogurt grecki więc go użyłam. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Ciasto wzbogaciłam jeszcze borówkami ale można zrobić też wersję bez owoców.

składniki:

kruche ciasto
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
szczypta soli
pół szklanki cukru pudru
250 g schłodzonego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa jogurtowo-kokosowa
5 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1000 g jogurtu greckiego (2,5 dużego kubka)
2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g
150g wiórków kokosowych

oraz 
200 g borówek

Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder. Wymieszać, dodać masło, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części- jedna większa ok 2/3 ciasta a druga mniejsza 1/3 ciasta. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę.
Przygotować masę jogurtowo-kokosową. W jednej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. W drugiej misce wymieszać jogurt z wiórkami kokosowymi i proszkiem budyniowym. Następnie dodać ubitą pianę i dokładnie wymieszać. 
Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto się schłodzi większą część ciasta zetrzeć na dno przygotowanej blaszki. Na starte ciasto wyłożyć masę jogurtowo-kokosową i ładnie wyrównać. Na masie ułożyć borówki. Na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia w uchylonym piekarniku.


7 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie, chyba się skuszę :)
    p.s. wiesz może skąd określenie "styropian" jakie ma źródło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co czytałam ciasto to jest znane pod nazwą styropian jak i oszukany sernik bo smakuje jak sernik a jednak jest bez sera. A nazwa styropian jest prawdopodobnie od konsystencji bo masa jogurtowa jest z kokosem i podczas jedzenia wyczuwalne są te wiórki w cieście czyli tak jakby grudki w stryropianie.

      Usuń
  2. Jestem łakomczuchem, takie ciasto to schrupałbym w ciągu dnia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. borówki mogą być mrożone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z mrożonymi ale jest ich niedużo więc myślę, że nie zaszkodzą.

      Usuń
  4. Myślę że jagody leśne też tu pasują

    OdpowiedzUsuń