czwartek, 8 października 2015

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Proste puszyste placuszki drożdżowe idealne na kolację lub słodki obiad. Do ciasta dodałam starte jabłka ale można też dodać jakieś inne drobne owoce lub pokrojone w drobną kosteczkę albo zrobić wersję bez owoców i podać je już z gotowymi placuszkami.

składniki:

500 g mąki pszennej typ 500
1,5 szklanki letniego mleka
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
2 duże jabłka
olej do smażenia

Do miski pokruszyć drożdże. Dodać cukier oraz pół  szklanki mleka i wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Odstawić na ok 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić. Do miski z zaczynem dodać pozostałe mleko, jajko, cukier waniliowy i mąkę. Wyrobić ciasto. Następnie dodać starte jabłka i ponownie wyrobić. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. Gdy ciasto wyrośnie rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać po łyżce ciasta, łyżką uformować placuszek. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem, same lub z dżemem czy frużeliną.



25 komentarzy:

  1. Oj zawsze mi smakowały. Trzeba będzie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham takie puszyste i grube :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja daję kwaśne mleko są bardziej kruche.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za podpwiedź, chętnie kiedyć wypróbuję

      Usuń
    2. aja daję pół na pół mleko i kefir

      Usuń
  4. Probuje. .dzisiaj...zobaczymy jaki wyjda

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy da się zastąpić drożdże świeże sproszkowanymi? Jeśli tak to w jakich ilościach? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używam głównie świeżych ale mozna zamieniać na 25 g drożdży świeżych przypada 7-8 g tych suchych instant

      Usuń
  6. Są pyszne właśnie zrobiłam. Mój synuś zajada je z nutella��

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam racuchy. :)
    Mam taki sam talerzyk. Jest na nim róża, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie je robię :-) Są pulchniutkie i pyszniutkie :-) Dzieci zajadają ze smakiem ;-) Dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. WYBITNE !! zjadłam, pychota, pulchniutkie, zrobiłam z porcji x2 ciasto się nie kończy i smażenia nie ma końca, ale rodzinka mega zadowolona.


    NU

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy takie racuchy sa dobre na nastepny dzien? Czy tylko prosto z patelni? Szukam pomyslu co by dac synkowi do szkoly na drugie sniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze od razu prosto z patelni ale na drugi dzień tez sa zjadliwe aczkolwiek nie wiem czy dziecku będa smakować.

      Usuń
  11. MIAM MIAM ZEBY KTOS PRZYSZEDŁ DO MNIE I JE ZROBIŁ.CHETNIE BYM ZE TRZY ZJADŁA,RECE BOLA

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy zamiast świeżych drożdży można dodać suszone? I ile wtedy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak drożdże mogą być i świeże i suszone, 1 opakowanie suchych tam jest chyba 7 lub 8 gram=25 gram świeżych.

      Usuń
  13. Bardzo lubię takie racuszki, trzeba będzie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  14. Monia, dużo wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalezy jaka wielkości racuchów, śednio 2 duże talerze rcuch ow takich jak na zdjęciu.

      Usuń
  15. Robiłam podobne ale te wyglądają rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń