wtorek, 6 października 2015

Sałatka z białej kapusty

Mam własną kapustkę ale niestety nie mam jej gdzie przechowywać aby przez całą zimę móc robić ze świeżej surówki. Dlatego też kapustkę zamykam wraz z innymi warzywkami w słoiczkach. Dzięki temu potem mam gotową surówkę do obiadu.

składniki:

sałatka
3 kg białej kapusty, późna odmiana zbierana jesienią "kamienna głowa"
1 kg papryki czerwonej
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchewki
0,5 kg kiszonych ogórków
4 łyżki soli kamiennej

zalewa
9 szklanek wody zimnej przefiltrowanej
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10 % (ja daje nieco mniej)

Kapustę poszatkować na szatkownicy lub drobno pokroić nożem. Ja kroje nożem bo moja szatkownica bardzo drobno szatkuje a wolę jak kapusta jest taka grubsza. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Następnie pokrojone warzywa wymieszać w dużej misce i zasypać solą. Ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny aby warzywa puściły sok. W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić w niedługie paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiszone ogórki również zetrzeć na tarce. Po czterech godzinach kapustę i cebulę odcisnąć ze soku. Sok wylać. Dodać przygotowane pozostałe warzywa i dokładnie wymieszać. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać warzywa w misce. Wszystko przemieszać i zostawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Warzywa dobrze ugnieść w słoikach, ja nakładam tak do szyjki z gwintem. Zalać pozostałą w misce zalewą. Jak warzywa będą słabo ubite to zabraknie do nich zalewy. Słoiki dobrze zakręcić. Następnie słoiki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką i zlać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania.



7 komentarzy:

  1. Robię podobną surówkę, jest bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ta salatka jest bez pieprzu ???:)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam nie wiem jakim cudem ale mi zostalo bardzo duzo zalewy!! mysle ze zostalo jej na drugie tyle warzyw. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może warzywa były bardzo soczyste i dlatego wyszło jej tak dużo. Ja jak dobrze ułożę sałatkę w słoikach to też zalewy mi zostaje ale nie za wiele.

      Usuń
  4. Rewelacja :) Uwielbiam Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń