niedziela, 28 lutego 2016

Schab pieczony z morelami

Na blogu jest już przepis na schab ze śliwką a teraz polecam równie pyszną wersję z morelami. Nadziałam go trochę inaczej bo morele zamiast w środek włożyłam w nacięcia na wierzchu schabu. Dzięki temu schabik bardzo fajnie się prezentuje w przekroju. Mięsko zamarynowałam w słodkiej marynacie z dodatkiem miodu, soku z cytryny i sosu sojowego.

składniki:

2 kg schabu środkowego
ok 200 g suszonych moreli u mnie Kresto

sok z połówki cytryny
4 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżka musztardy  delikatesowej


Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Przygotować marynatę. Wymieszać sok z cytryny z miodem, musztardą i sosem sojowym. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i nad tym naczyniem dokładnie nasmarować marynatą, resztki marynaty niech spływają do naczynia. Odstawić do lodówki na kilkanaście godzin, mięso w międzyczasie przekręcić aby dobrze przeszło marynatą. Po tym czasie w schabie zrobić wzdłuż dwa nacięcia na głębokość taką aby zmieściły się morele. Następnie w nacięciach ułożyć suszone morele. Nadziany schab obwiązać ściśle sznurkiem. Ułożyć ponownie w naczyniu żaroodpornym w którym pozostały resztki marynaty. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 2 godzin, polewając co jakiś czas powstałym sosem. Mięsa nie odkrywamy ponieważ ze względu na dodatek miodu w marynacie może się za bardzo przypiec. Tak przygotowany schabik można podawać na ciepło na obiad lub na zimno na kanapki.





piątek, 26 lutego 2016

Surówka z kiszonej kapusty

Na blogu jest sporo przepisów na różne surówki ale ze świeżej kapusty jednak pyszną surówkę do obiadu można zrobić też z kiszonej kapusty. Ja dodaje do niej marchewkę i czerwoną paprykę oraz trochę natki pietruszki.

składniki:

500 g kiszonej kapusty
2 marchewki
1 czerwona papryka
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej rzepakowy lub słonecznikowy

Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna nawet dwa razy. Dobrze odcisnąć i posiekać, przełożyć do miski. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na cienkie paseczki lub poszatkować na szatkownicy do kapusty. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce  o grubych oczkach. Wszystkie składniki dodać do kapusty, dodać także natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać składniki. Solidnie skropić olejem i jeszcze raz wymieszać.






czwartek, 25 lutego 2016

Kruche ciasteczka ślimaczki

Kruche i proste ciasteczka ślimaczki z jasnego i ciemnego ciasta. Idealne na podwieczorek do herbatki. Szybko się je robi i szybko znikają.

składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
0,5 szklanki cukru pudru
120 g zimnego masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło, posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki pszennej. Obie części ciasta ponownie zagnieść aby się połączyły z dodanymi składnikami. Każdą część ciasta rozwałkować mniej więcej na wielkość kartki bloku A4. Na rozwałkowane jasne ciasto położyć rozwałkowane ciemne ciasto i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Gdyby ciasto było bardzo miękkie bo rozgrzało się od naszych rąk można je włożyć na trochę do lodówki aby zesztywniało dzięki temu będzie się też lepiej kroić. Następnie roladkę z ciasta pokroić na plastry o grubości 1 cm. Ślimaczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 15 minut aż jasne ciasto się przyrumieni, funkcja góra dół. Z podanych składników wychodzi mi ok 22-23 ślimaczków.



wtorek, 23 lutego 2016

Żeberka zapiekane w kiszonej kapuście

Pyszniutkie żeberka łatwo odchodzące od kości i mięciutka kapusta. Takie właśnie jest to danie choć przyznam szczerze, że jak je robiłam po raz pierwszy nie do końca byłam przekonana. Danie bardzo zasmakowało mojej rodzince i wpisało się na listę tych ulubionych. Żeberka z kapustką padałam z pieczywem ale można też podać z ziemniakami.

składniki:

ok 1 kg kiszonej kapusty
ok 1 kg żeberek
400 ml wody
oregano
słodka i ostra papryka
czosnek granulowany
sól,pieprz
3-4 małe listki laurowe
olej do smażenia

Żeberka podzielić na małe kawałki. Następnie oprószyć dokładnie słodką i ostrą papryką,oregano i czosnkiem granulowanym. Odstawić na kilka godzin, u mnie stały całą noc w lodówce. Kapustę kiszoną przepłukać jeden lub dwa razy w zależności jak jest kwaśna. Przygotować naczynie żaroodporne, najlepiej duże aby nam się zmieściły wszystkie składniki i z pokrywką. Do naczynia przełożyć połowę kiszonej kapusty, dodać listki laurowe. Rozłożyć równomiernie, oprószyć niewielką ilością soli i pieprzu. Przyprawione wcześniej żeberka obsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Na kapuście ułożyć obsmażone żeberka. Przykryć drugą częścią kapusty. Kapustę na wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Całość zalać wodą. Naczynie przykryć, jeśli nie mamy pokrywki można naczynie dokładnie przykryć folią aluminiową tak aby nie uciekała para. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 do 2 godzin aż kapustka i mięsko będą miękkie, funkcja termoobieg.

poniedziałek, 22 lutego 2016

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Do tej rolady zabierałam się już dłuższy czas. Akurat miałam nadwyżkę żółtego sera i w końcu ją zrobiłam. Rolada ta podobnie jak rolada szpinakowa bardzo fajnie się prezentuje na talerzu i świetnie smakuje. Można podawać ją na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przekąskę, ja wolę wersję na zimno.

składniki:

250 g żółtego sera (użyłam edamskiego)
3 jajka
5 kopiastych łyżek majonezu
400 g piersi z kurczaka
300 g pieczarek
1 cebula
1 mała papryka czerwona
olej do smażenia
sól,pieprz
słodka papryka
czosnek granulowany
majeranek

Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać starte pieczarki i smażyć aż odparują wodę. Do smaku doprawić odrobiną soli i pieprzu. Odstawić do wystudzenia. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do startego sera dodać jajka oraz majonez. Dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na dużą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 15-20 funkcja termoobieg, aż wierzch się przyrumieni. W międzyczasie paprykę pokroić w drobną kostkę. Pierś kurczaka pokroić w nieduże cienkie plastry. Lekko rozbić i oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Gdy ciasto serowe się zarumieni wystawić razem z papierem z piekarnika i chwilę przestudzić. Następnie rozłożyć na nim plastry mięsa, pokrojoną paprykę i podsmażone pieczarki. Potem ciasto serowe zwinąć ściśle w roladę i zawinąć ją w ten sam papier na którym się piekło. Roladę razem z papierem zawinąć jeszcze w folię aluminiową. Końcówki zakręci, tak jak cukierka. Zawinięta roladę ponownie ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec kolejne 30 minut, funkcja termoobieg. Podawać na ciepło lub na zimno.





sobota, 20 lutego 2016

Karkówka w sosie chrzanowym

Bardzo lubię przyrządzać karkówkę na obiad. Mięsko to jest bardzo smaczne i soczyste. Nadaje się do duszenia, grillowania, smażenia i pieczenia. Tym razem polecam karkóweczkę w sosie chrzanowym. Mięsko pokroiłam w kostkę a na bardziej uroczysty obiad może być też w plastrach.

składniki:

700 g karkówki
750 ml gorącej wody
3 listki laurowe
sól, pieprz
2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka
3 łyżki śmietany 12 %
2-3 łyżki mąki pszennej

Karkówkę pokroić w kostkę. Obsmażyć na odrobinie oleju. Następnie zalać gorącą wodą. Dodać listki laurowe, przykryć i dusić aż mięsko będzie miękkie. Potem dodać chrzan, sól i pieprz do smaku. Ilość chrzanu wedle uznania jak lubimy ostre. Chwilę jeszcze wszystko razem dusić. W międzyczasie wymieszać śmietanę z odrobiną wywaru z karkówki i mąką. Wlać do karkówki i zagęścić sos. Gotową karkówkę podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie biała kasza gryczana i pikle w zalewie musztardowej.



piątek, 19 lutego 2016

Ciasto Kubuś bez pieczenia

Ciasto Kubuś przygotowuje się podobnie jak ciasto Shrek. Różni je tylko kolor soku użytego do przygotowania masy budyniowej. Zainspirowałam się przepisem z bloga Takietampichcenie i przygotowałam Kubusia w wersji bez pieczenia. Zamiast biszkoptu dałam na spód ciastka biszkopty.

składniki:

1 l soku koloru pomarańczowego typu "kubuś"
3 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka)
2 galaretki brzoskwiniowe
2 łyżki cukru
2 opakowania ciastek delicja
400 ml śmietanki 30 %
starta biała i gorzka czekolada do posypania
biszkopty do wyłożenia formy

Dno blaszki o wymiarach 35x25 wyłożyć biszkoptami i odstawić. Ugotować budyń na soku. Odlać szklankę soku i wymieszać w niej proszek budyniowy. Pozostały sok zagotować z dodatkiem cukru. Gdy sok się zagotuje wlać rozmącone budynie, energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudki. Do gorącego budyniu wsypać jedną galaretkę brzoskwiniową i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Pomarańczową masę budyniową nieco przestudzić i wylać na biszkopty. Ładnie wyrównać i odstawić do przestudzenia. Gdy masa będzie letnia ułożyć na niej delicje, galaretką do góry. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać wystudzoną tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na delicje. Wierzch ładnie wyrównać i posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby ciasto dobrze stężało.


środa, 17 lutego 2016

Krupnik z pęczakiem

Naszła mnie ochota na krupnik ale akurat nie miałam żadnej kaszy jęczmiennej łamanej więc dodałam całą czyli pęczak. Zupka wyszła przepyszna i w takim wydaniu zdecydowanie lepiej mi smakuje. Ogólnie ostatnio pęczak bardzo mi zasmakował i podaje go do obiadu zamiast ziemniaków.

składniki:

2,5 l bulionu drobiowego ( ugotowałam na skrzydełkach)
1 szklanka pęczaku (szklanka 250 ml)
2 marchewki
800 g ziemniaków
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki mleka

Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę a marchewkę w plasterki. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka zalać bulionem i zagotować. Następnie dodać pęczak i gotować aż warzywa i kasza będą miękkie. Od czasu do czasu przemieszać aby kasza nie przywarła do dna. Garnek zestawić z ognia dodać natkę pietruszki i mleko. Wymieszać i można nakładać na talerze.

poniedziałek, 15 lutego 2016

Piegusek a'la keks

Kolejna wersja pieguska. Bardzo lubię keksy więc do pieguska dodałam bakalie i wyszedł mi taki całkiem fajny a'la keksik. Polałam go polewą czekoladową i udekorowałam pozostałymi bakaliami.

składniki:

1 szklanka białek

1 szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka maku, dałam mak mielony Back Mit
125 g masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 200 g mieszanki keksowej (kandyzowane skórki, rodzynki)

1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masło rozpuścić i wystudzić. Białka przelać do miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier, ubijać aż się rozpuści. Potem dodać mak i zmiksować. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzone roztopione masło. Wymieszać dokładnie łyżką. Mieszankę keksową oprószyć mąka ziemniaczaną. Dodać do ciasta i ponownie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły. Keksówkę 30x10 natłuścić i oprószyć bułkę tartą, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 35 minut , do suchego patyczka, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu dowolnie udekorować.

Szklanka o pojemności 250 ml.

Polecam też:
Pieguska z kremem waniliowym i bananami


niedziela, 14 lutego 2016

Surówka z nutą chrzanu

Kapusta, jabłko i marchewka to główne składniki tej pysznej surówki. Całość łączy sos z dodatkiem chrzanu. Jeśli ktoś nie lubi chrzanu może zamiast dodać zmiażdżone ząbki czosnku lub koperek.

składniki:

1/2 główki białej kapusty (ok 1 kg)
5  średnich marchewek
5 średnich jabłek
2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka
4 łyzki majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
świeżo zmielony czarny pieprz

Kapustę poszatkować i przełożyć do dużej miski. Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć do kapusty na tarce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać. W miseczce wymieszać chrzan, jogurt i majonez. Do smaku dodać nieco zmielonego czarnego pieprzu. Jeśli ktoś lubi bardzo ostry smak chrzanu może dać go więcej. Sos wymieszać z przygotowanymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 30 minut aby składniki się przegryzły.


piątek, 12 lutego 2016

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Krokiety to pyszne danie, trochę pracochłonne ale bardzo pożywne. Na wierzchu chrupiące  a w środku nadziane pysznym farszem. Najlepiej smakują z filiżanką czerwonego barszczu.

składniki:

naleśniki
4 szklanki mąki
0,5 l wody może być gazowana
0,5 l mleka
duża szczypta soli
mała szczypta cukru
1 jajko
2 łyżki oleju

farsz
800 g pieczarek
400 g żółtego sera
2 duże cebule
sól
majeranek

oraz
jajka i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować aby nie było grudek i odstawić. Ciasto nie powinno być zbyt gęste aby podczas smażenia swobodnie rozpływało się po patelni. Naleśniki muszą być cienkie i elastyczne aby nie pękały przy zwijaniu. Dlatego też najlepiej zrobić próbę jednego naleśnika i sprawdzić ciasto a potem ewentualnie dolać wody lub dodać mąki. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na oleju zeszklić cebulę następnie dodać starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę, do smaku doprawić solą i majerankiem. Odstawić do wystudzenia. Z przygotowanego wcześniej ciasta usmażyć naleśniki. Do wystudzonych pieczarek zetrzeć ser żółty i wymieszać. Farszem posmarować naleśniki i zwinąć w krokiety. Gotowe krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Wyszło mi 12 krokietów, podałam je z czerwonym barszczykiem zabielanym.



czwartek, 11 lutego 2016

Roladki drobiowe z pieczarkami

Roladki z piersi kurczaka to bardzo fajny obiadek. Można je nadziać różnymi składnikami i podać z różnymi dodatkami. Na blogu jest kilka propozycji na takie zawijaski. Akurat miałam pod ręką pieczarki więc tym razem proponuje wersję pieczarkową.

składniki:

3 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka
300 g pieczarek
masło do smażenia pieczarek
sól,pieprz
1-2 jajka
bułka tarta

olej do smażenia

Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Podsmażyć na maśle aby odparowały wodę, do smaku doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia. Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa. Następnie każdy płat rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię spożywczą wtedy mięso ładnie zachowa swój kształt. Mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na każdy rozbity płat mięsa nałożyć przesmażone pieczarki i zwinąć w roladkę. Gotowe roladki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na wolnym ogniu aż będą złociste. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z pora i marchewki.

Polecam też:
Roladki drobiowe z serem i szpinakiem
Roladki nadziewane fetą
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą





wtorek, 9 lutego 2016

Pierożki smażone z ricottą i suszonymi pomidorami

Smażone pierożki to bardzo smaczna i chrupiąca przekąska. Można je zajadać na ciepło i na zimno, same lub z różnymi dipami. Ja zrobiłam do pierożków najprostszy dip keczupowo-majonezowy.

składniki:

ciasto

225 g mąki pszennej
duża szczypta soli
2-3 łyżki oleju
ok 90-100 ml letniej wody

farsz
250 g ricotty
6 suszonych pomidorów z zalewy
1 mała czerwona cebula
sól,pieprz


oraz olej do smażenia

Do mąki dodać sól, olej i wodę. Zagnieść elastyczne ciasto, odstawić. Przygotować farsz. Do miski przełożyć ricottę. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Pomidory osączyć z oleju i również drobniutko pokroić. Pokrojone składniki dodać do ricotty. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem.Ciasto cieniutko rozwałkować. Z ciasta wykrawać szklanką koła o średnicy ok 6 cm. Nakładać odrobinę farszu i zlepiać pierożki. Pierożki należy bardzo dokładnie sklejać aby farsz się nie wydostał ponieważ podczas smażenia może się przypalać. Gotowe pierożki usmażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i można podawać.



poniedziałek, 8 lutego 2016

Sałatka meksykańska

Łączymy paprykę, kurczaka na ostro i warzywa z puszki i mamy pyszną sałatkę. Szybka i prosta w przygotowaniu a do tego piękna kolorowa.

składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
czubryca czerwona
ostra papryka
olej do smażenia
1 duża czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka białej fasoli
majonez

Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę. Pokrojone mięso oprószyć czubrycą i ostrą papryką. Następnie usmażyć na oleju, wystudzić. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę. Warzywa z puszek przepłukać i osączyć na sicie. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Połączyć z niewielką ilością majonezu.


sobota, 6 lutego 2016

Ciasteczka kokosowo-migdałowe z dżemem

Mocno kokosowe ciasteczka z dodatkiem migdałów a do tego nadziane ulubionym dżemem. Pomył zaczerpnęłam z jakiegoś programu kulinarnego a że akurat po wypiekach z Tłustego Czwartku zostały mi białka to trzeba było je wykorzystać.

składniki:

4 białka
8 łyżek cukru pudru
2 szklanki wiórków kokosowych Kresto
2/3 szklanki tartych migdałów Back Mit
szczypta soli
ulubiony dżem

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier puder. Cały czas ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie porcjami dodawać wiórki kokosowe i mielone migdały. Mieszać delikatnie łyżką aż składniki się połączą. Ręce zwilżyć w wodzie. Z masy uformować kulki, lekko spłaszczyć i palcem zrobić wgłębienie ( tak jak byśmy robili kluski śląskie). Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 12-15 minut do zarumienienia, funkcja termoobieg. Ciasteczka wystudzić, przed podaniem do wgłębienia nałożyć ulubiony dżem. Z podanych składników wychodzi ok 12-14 sztuk.




piątek, 5 lutego 2016

Kotlety mielone z jarmużem

Kotlety mielone często goszczą na moim stole. Żeby jednak nie było, że ciagle te same kotlety lubię je urozmaicić różnymi dodatkami. Dodaje coś do mięsnej masy albo wkładam coś do środka. Tym razem moje kotleciki urozmaiciłam dodatkiem jarmużu.

składniki:

600 g mielonej łopatki
120 g jarmużu (bez zgrubiałych łodyg)
1 jajko
sól,pieprz
1 mała sucha bułka
bułka do panierowania
olej do smażenia

Suchą bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Jarmuż przełożyć go garnka, zalać wodą i gotować ok 5 minut aby zmiękł. Następnie przełożyć na sitko do ostygnięcia. Gdy ostygnie odcisnąć w dłoni z nadmiaru wody i drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, posiekany jarmuż, odciśnięta namoczoną wcześniej bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Następnie z masy uformować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki i marchewka z groszkiem.



wtorek, 2 lutego 2016

Mini pączki serowe

Kolejna wersja małych pączusiów w sam raz na Tłusty Czwartek ale nie tylko. Robi się je bardzo szybko podobnie jak pączusie na serku homogenizowanym ale wychodzą bardziej okrągłe. Świetna alternatywa dla zwykłych pączków, które niestety wymagają więcej pracy i czasu.

składniki:

450 g białego sera
4 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
0,5 szklanki cukru (dałam trochę zwykłego i trochę waniliowego)
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu

oraz
tłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania

Ser zmielić maszynką jak na sernik, można też użyć dobrego gotowego sera mielonego z wiaderka. Do sera dodać jajka, cukier i śmietanę. Wszystko zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto powinno być klejące. Rozgrzać tłuszcz. Ręce zwilżyć wodą i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, podczas smażenia jeszcze urosną. Wrzucać bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu na złotobrązowy kolor.  Ciasto można też nakładać łyżką. Kulki ciasta nie mogą być zbyt duże ani za duży ogień bo pączusie przypalą się z zewnątrz a nie dopieką się w środku. Usmażone pączusie osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło mi ok 40 małych pączusiów.



poniedziałek, 1 lutego 2016

Lany chrust

Przeglądając ostatnio blogi natrafiłam na przepis na chrust lany. Postanowiłam go wypróbować bo nigdy czegoś takiego nie robiłam ani nie jadłam. Bardzo szybko się robi bo nie trzeba nic ugniatać ani wałkować a do tego fajnie wygląda. Jak dla mnie to takie połączenie faworków i pączków bo po upieczeniu jest chrupiące jak faworki a gdy wystygnie  mięciutkie i puszyste jak pączusie.Ciasto na tłuszcz można wlewać na różne sposoby, jak radzi autorka bloga z którego zaczerpnęłam przepis. Ja robiłam to za pomocą woreczka do pieczenia mięsa i chruściki wyszły troszkę grubsze i bardziej puszyste ale i tak były pyszne.

składniki:

200 g mąki tortowej
3 jajka
150 ml mleka
szczypta soli
2-3 łyżki cukru waniliowego

oraz tłuszcz do głębokiego smażenia (olej, smalec)
cukier puder od posypania

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstawić. Żółtka utrzeć na puszystą masę z dodatkiem cukru waniliowego. Następnie porcjami dodawać mąkę i mleko. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły. Rozgrzać tłuszcz. Na gorący tłuszcz wylewać ciasto tworząc różne zawijaski. Ciasto można wlewać za pomocą worka cukierniczego, butelki po keczupie czy zwykłej butelki plastikowej w której zrobiliśmy dziurkę. Ja wykorzystałam woreczek do pieczenia mięsa, nałożyłam masę a potem odcięłam maleńki rożek. Lane chruściki smażyć krótko z obu stron aby się tylko przyrumieniły. Osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem i zajadać.