wtorek, 22 kwietnia 2014

Wiosenna tarta ze szparagami

Dziś mam dla Was pyszną wiosenną tartę ze szparagami, którą przygotowałam z użyciem naczynia do tarty Termisil. Naczynia tej firmy wykonane są ze szkła żaroodpornego, dzięki czemu naczynia te posiadają wiele zalet:
- są odporne na wysokie i niskie temperatury więc potrawy możemy w nich przygotowywać w lodówce, piekarniku czy mikrofalówce
-  naczynia nie wchodzą w reakcję z żywnością i nie przyjmują ich zapachów
- potrawy nie przywierają a naczynia są łatwe do mycia
- naczynia posiadają 10-letnią gwarancję
- naczynia są bezpieczne i zdrowe, posiadają świadectwo jakości zdrowotnej PZH
- naczynia są dostępne w różnych kształtach i wielkościach

Sama posiadam w sumie 4 szklane naczynia i jestem bardzo zadowolona z ich użytkowania. Używam ich głównie w piekarniku do wypieków, zapiekanek, pieczonych mięs. Naczynia ładnie prezentują się na stole, dlatego też można w nich bezpośrednio podać potrawę na stół.  Niedawno zakupiłam keksówkę i mam nadzieje że będzie mi równie dobrze służyła. Muszę jeszcze ponownie kupić sobie duże naczynie 4 lub 5 litrowe, które niestety jakiś czas temu mi się potłukło a było idealne do przygotowywania potraw na rodzinne imprezy.

składniki:

kruche ciasto
125 g mąki pszennej 
125 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
150 g margaryny lub masła
1 jajko
duża szczypta soli

nadzienie
250 g ricotty
150 g sera sałatkowego a'la feta np. Favita
2 jajka
50 g parmezanu
3 kopiate łyżki śmietany 18%
5 pomidorków cherry
500 g zielonych szparagów
1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
pieprz kolorowy Kamis

Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować szparagi - odkroić twardą zdrewniałą część a resztę ugotować al'dente. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać z serem sałatkowym, śmietaną i jajkami. Dodać przyprawy do smaku i starty parmezan (można użyć innego sera długodojrzewającego). Część ugotowanych szparagów pokoić na małe kawałki i wrzucić do farszu, reszta zostanie użyta do dekoracji. Na podpieczony spód tarty wylać przygotowany farsz serowy. Na wierzchu ułożyć pozostałe szparagi i pokrojone na ćwiarti czy połówki pomidorki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 30 minut.






1 komentarz:

  1. Uwielbiam tarty i szparagi :) coś czuję że taka tarta niedługo u mnie zagości w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń