poniedziałek, 27 lipca 2015

Torcik naleśnikowy a'la lazania

Moja córeczka uwielbia naleśniki pod każdą postacią oraz lazanię. Specjalnie dla niej połączyłam te dwa dania i wyszedł mi taki pyszny torcik naleśnikowy. Jak dla mnie to ten torcik jest  dużo smaczniejszy od lazanii.

składniki:

naleśniki
3 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 duża szczypta soli
1 szczypta cukru
1 jajko
2 łyżki oleju + olej do smażenia

farsz mięsny
700 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki
1 cebula
250 g przecieru pomidorowego
oregano
sól,pieprz
olej do smażenia

beszamel
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej typ 500
1,5 szklanki mleka
sól,pieprz
gałka muszkatołowa

oraz
starty ser żółty lub mozzarella do posypania

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Z ciasta usmażyć naleśniki i odstawić.
Przygotować farsz mięsno pomidorowy. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso mielone, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać przecier pomidorowy i smażyć wszystko aż odparują płyny. 
Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło. Następnie dodać makę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Potem powoli wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos chwilę gotować aby zgęstniał cały czas mieszając. 
Dno naczynia do tarty posmarować masłem ułożyć jeden naleśnik, następnie rozsmarować 2-3 łyżki miesnej masy, polać 2-3 łyżkami sosu beszamelowego. Na to znowu położyć naleśnik i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmarować resztę beszamelu i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut aż ser się rozpuści.
Z podanych składników wyszło mi 9 naleśników, do torcika zużyłam 7. Aby zużyć wszystkie można dać troszkę więcej mięsa lub zbędne naleśniki zjeść.

Polecam też:
Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną




2 komentarze: