wtorek, 31 marca 2015

Pulpeciki w sosie chrzanowym

Kolejna pyszna propozycja z pulpecikami w roli głównej. Tym mięsne kuleczki w pysznym sosie chrzanowym. Danie proste jednak doskonale sprawdzi się też jako świąteczny-wielkanocny obiadek.

składniki:

500 g karkówki
0,5 l wody
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
1-2 łyżki tartego chrzanu, u mnie chrzan ze słoiczka Społem
sól,pieprz
2 listki laurowe

Karkówkę zmielić na grubych oczkach. Do zmielonego  mięsa dodać jajko i bułkę tartą, do smaku doprawić solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę i zagotować z listkami laurowymi. Zwilżonymi rękoma formować małe kuleczki z przygotowanej mięsnej masy i wrzucać na wrzątek. Dodać chrzan, sól i pieprz do smaku i wszystko gotować ok 10-15 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Zagęścić sos. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowe pulpeciki podałam z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami.



Wielkanocne Smaki - edycja V

poniedziałek, 30 marca 2015

Jajka faszerowane pastą z awokado

Kolejna propozycja nadzianych jajeczek. Tym razem nafaszerowałam je zielonożółtą masą z awokado i żółtek, na wierzchu posypałam przyprawą z suszonych pomidorów i natką. Wspaniale prezentują się na talerzu i świetnie smakują.

składniki:

5 jajek
1 średnie dojrzałe awokado
sok z cytryny do skropienia awokado
1 łyżka majonezu
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
natka pietruszki

Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Wydrążyć łyżką miąższ ze skórki i przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem i lekko skropić sokiem z cytryny aby awokado nie ściemniało. Jajka przekroić na pół. Wydrążyć żółtka i dodać do rozgniecionego awokado. Dodać majonez i wszystko rozgnieść widelcem. Przygotowaną masą napełnić połówki jajek. Na wierzchu oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz drobno posiekaną natką pietruszki.



Wielkanocne Smaki - edycja V

Babka serowa z rodzynkami

Ta babka nie należy do moich ulubionych. Jest ciężka, zbita i taka zakalcowata (ja mówię gliniasta) ze względu na dodatek sera. Jednak mojej mamie i mężusiowi bardzo smakuje więc może znajdzie więcej zwolenników.

składniki:

350 g mąki, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
250 g sera jak na sernik może być mielony lub też z wiaderka
2 jajka
200 g margaryny lub masła
100 g cukru pudru
2 garście rodzynek
kilka kropel aromatu rumowego
5 kopiastych łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Jajka wbić do miski, dodać cukier puder i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać ser i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Cały czas miksować i porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, roztopioną margarynę i śmietanę. Na koniec dodać rodzynki i aromat rumowy. Formę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy, ciasto wyrównać zwilżoną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 50 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie biała polewa czekoladowa i kolorowa posypka.

Polecam też:
Babkę cytrynową





Wielkanocne Smaki - edycja V

niedziela, 29 marca 2015

Placuszki z ricotty z żurawiną

Pyszne i puszyste placuszki z ricotty. Idealne na śniadanko lub kolację. Można podać je z jogurtem, śmietaną, dżemem, cukrem pudrem, co kto lubi. Ja swoje podałam ze serkiem homogenizowanym i mrożonymi malinkami.

składniki:

500 g ricotty
1 szklanka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
3 jajka
1/2 szklanki mleka
2 garście posiekanej żurawiny
3 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
olej do smażenia

Do miski wbić jajka i dodać ricottę, zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, cukier waniliowy oraz olej. Wszystko dokładnie zmiksować, na końcu dodać żurawinę. Rozgrzać patelnię z odrobinką oleju. Nakładać po łyżce ciasta i lekko rozpłaszczyć formując cienkiego placuszka. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Polecam też:
Jabłkowe placuszki ze serka homogenizowanego 





sobota, 28 marca 2015

Kremowa zupa chrzanowa

Kto nie przepada za żurkiem czy białym barszczem na Wielkanoc może przygotować taką kremową zupkę chrzanową. Zupkę można podać z ulubionymi dodatkami, u mnie jajko oraz plasterki podsmażonej dobrej wiejskiej kiełbasy.

składniki:

1 l bulionu
5 średnich ziemniaków
1 cebula
2 listki laurowe
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki tartego chrzanu, u mnie chrzan luksusowy ze słoiczka Społem
4 łyżki kwaśnej śmietany 12%

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i przekroić w ćwiartki. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać listki laurowe i posiekaną natkę pietruszki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać chrzan, ilość wedle uznania. Chwilkę jeszcze gotować. Następnie zupę zestawić z ognia. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru aby ją zahartować i wlać do zupy. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę i podawać z ulubionymi dodatkami.




Wielkanocne Smaki - edycja V

piątek, 27 marca 2015

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pyszne i proste smarowidło na kanapkę, wystarczą tylko jajka i odrobina majonezu. Ten przepis jest takim podstawowym i można go urozmaicać różnymi dodatkami.

składniki:

8-10 jajek
2-3 łyżki majonezu, u mnie Kielecki
posiekany szczypiorek
czarny pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Następnie jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub też drobno pokroić. Dodać posiekany szczypiorek oraz majonez i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pastę podawać z ulubionym pieczywem lub waflami ryżowymi. Ja swoje kanpeczki zrobiłam z extra cienkich wafelków kukurydzianych GoodFood.






czwartek, 26 marca 2015

Zrolowany schab z suszonymi pomidorami

Zapraszam na zrolowany schabik nadziany suszonymi pomidorami. Taki schabik można podać jako danie obiadowe z ulubionym sosem lub po prostu wystudzić i kroić na kanapkę. 

składniki:

1,3 kg schabu
1 słoiczek suszonych pomidorów (320 ml)
2 duże ząbki czosnku
mielona słodka papryka
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
olej
1/2 szklanki wody

Schab rozkroić wzdłuż dłuższego boku na jeden duży płat mięsa. Nie musi być idealnie równy ważne aby był jeden duży kawałek. Suszone pomidory (bez oleju) przełożyć do rozdrabniacza. Dodać obrane ząbki czosnku i rozdrobnić na taką grubo zmieloną pastę. Następnie przygotowaną pastą posmarować rozkrojony schab. Zwinąć ściśle w roladę i związać sznurkiem. Na wierzchu mięso natrzeć słodką papryką oraz oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Tak przygotowany schab odstawić do lodówki na ok 12 godzin. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu skropić olejem i podlać wodą. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 1,5 godziny, funkcja termoobieg.




Wielkanocne Smaki - edycja V

środa, 25 marca 2015

Ciasto mocno czekoladowe

Bardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem kawałków czekolady oraz polewą czekoladową. Puszyste i wilgotne w środku dla smakoszy czekolady i nie tylko. Jedyny minus to to, że szybko znika zanim jeszcze wystygnie.

składniki:

200 g masła
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady
polewa czekoladowa deserowa, u mnie Helio
posypka, u mnie popping ekspandowane nasiona amarantusa


Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka miksować ok 1 minuty z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Masę przełożyć do keksówki (10x30) natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka. Ja piekłam w tej temperaturze ok 30 minut potem zmniejszyłam na 150 C i piekłam jeszcze 10 minut bo ciasto było już dobrze przyrumienione z wierzchu a w środku jeszcze odrobinę niedopieczone. Wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową i dowolną posypką.



wtorek, 24 marca 2015

Zrazy z karkówki podwójnie nadziane

Jajka goszczą na naszym stole przez cały rok, ale szczególnie wiosną począwszy od Wielkanocy jemy ich najwięcej. Dziś zapraszam Was na zraziki z karkówki nadziane mięskiem mielonym i jajkiem. To pyszna propozycja na świąteczny obiad. Zraziki możemy podać z ulubioną kaszą lub ziemniakami.

składniki:

5 dużych plastrów karkówki
250 g mięsa mielonego
6 jajek
2 cebule
4 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
sól,pieprz
3 liście laurowe

Pięć jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Plastry karkówki lekko roztłuc, oprószyć solą i pieprzem. Przygotować masę z mięsa mielonego. Do mięsa dodać pozostałe jajko, bułkę tartą i pół drobno pokrojonej cebuli. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem. Na każdy roztłuczony plaster karkówki nałożyć nieco mięsnej masy i jedno ugotowane jajko. Następnie zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką. Zrazy krótko obsmażyć na oleju ze wszystkich stron aby mięso zmieniło kolor. Potem zrazy przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Dodać listki laurowe oraz resztę pokrojonej w półplastry cebuli. Doprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu ok 40 minut. Jeśli płyn odparuje w trakcie duszenia to podlać jeszcze odrobiną wody lub bulionu. Gotowe zrazy podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza gryczana i kiszone ogóreczki.


Wielkanocne Smaki - edycja V

poniedziałek, 23 marca 2015

Kolorowa sałatka ryżowa z łososiem

Pyszna kolorowa sałatka z ryżem i rybką oraz kolorowymi dodatkami. Jeśli ktoś lubi może dodać też czarne oliwki.

składniki:

1 woreczek ryżu, u mnie mieszanka parabolicznego z dzikim
2 puszki łososia w sosie własnym, u mnie Graal
1 żółta papryka
10 pomidorków cherry
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej słonecznikowy lub sezamowy do skropienia

Ryż ugotować i wystudzić. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę. Pomidorki pokroić na ćwiartki lub połówki. Pokrojone warzywa przełożyć do miski i dodać osączonego łososia z puszki. Dodać też wystudzony ryż i wszystko wymieszać. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i skropić olejem. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać i podawać.



sobota, 21 marca 2015

Sałatka z selerem i serem pleśniowym

Prosta i szybka sałatka zrobiona dla mojego mężusia bo z dodatkiem sera pleśniowego. Bardzo mu smakowała i poleca.

składniki:

1 ugotowany seler
100 g chudej wędliny
100 g sera pleśniowego np.Lazur
1 garść orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
majonez ok 3-4 łyżki
świeżo zmielony czarny pieprz

Selera, wędlinę oraz ser pleśniowy pokroić w niedużą kostkę. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Następnie składniki połączyć z majonezem. Gotową sałatkę podawać oprószoną świeżo zmielonym pieprzem i przybraną natką pietruszki.


piątek, 20 marca 2015

Ryba w kukurydzianej panierce

Dziś na obiadek moja ulubiona rybka czyli morszczuk w trochę innej panierce. Zamiast zwykłej mąki pszennej użyłam mąki kukurydzianej z dodatkiem mielonej papryki. Do rybki podałam kaszę bulgur i buraczki.

składniki:
3 średnie filety z ryby, u mnie morszczuk
1 jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
przyprawa do ryb
olej do smażenia

Filety podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć przyprawą do ryb. Mąkę kukurydzianą wymieszać ze słodką papryką. Jajko roztrzepać widelcem. Rozgrzać patelnię z olejem. Kawałki ryby panierować w jajku a następnie w mące kukurydzianej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku. Rybkę podawać z ulubionymi dodatkami.



czwartek, 19 marca 2015

Spaghetti z domowym sosem cukiniowym i klopsikami

Dziś obiadek na szybko z wykorzystaniem domowych przetworów a dokładnie cukiniowego sosu. Wystarczy zrobić mięsne kuleczki i dodać gotowy sos, doprawić i podać z makaronem. I obiad gotowy w 30 minut.

składniki:

500 g makaronu spaghetti, u mnie Czaniecki
500 g mięsa mielonego, u mnie grubo mielona karkówka
2 słoiczki domowego sosu cukiniowego o pojemności 0,5 l
sól,pieprz
organo
2 łyżki bułki tartej
olej do smażenia

Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać dwie łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować małe kulki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Obsmażyć mięsne kulki ze wszystkich stron a następnie dodać sos ze słoików. Gdyby sos był za gęsty podlać odrobiną wody. Wszystko dusić ok 10-15 minut, do smaku doprawić oregano oraz solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente. Na talerze nałożyć ugotowany makaron, polać sosem i podawać.



środa, 18 marca 2015

Babka cytrynowa

Pyszna i wilgotna babeczka o smaku cytrynowym. Idealna do herbatki. Można ją dowolnie udekrować lub też po prostu posypać cukrem pudrem.

składniki:

1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kwaśnej śmietany
8 łyżek oleju
5 łyżek soku z cytryny
skórka otarta z 2 cytryn

do dekoracji : 
polewa mleczna Helio 
skórka cytrynowa Helio

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować składniki mokre: jajka, olej, śmietanę oraz sok i otartą skórkę cytrynową. Następnie połączyć zawartość obu misek i dokładnie zmiksować składniki mikserem. Formę do babki natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem.

Polecam też:
Babkę cytrynowo-jogurtową

Pomarańczową babkę na białkach





Wielkanocne Smaki - edycja V

wtorek, 17 marca 2015

Sałatka z mozzarellą i pomarańczą na roszponce

Zapraszam na kolejną pyszną zieloną sałatkę. Tym razem połączyłam pomarańczę, awokado i mozzarellę na listkach roszponki.

składniki:

2 garście roszponki
1 małe awokado
1 mała pomarańcza
18-20 kulek małej mozzarelli
2-3 garście pestek dyni
4 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny
1 łyżeczka miodu

Na talerzach ułożyć listki roszponki. Awokado obrać usunąć pestkę i pokroić na kawałki. Pomarańczę również obrać i pokroić na kawałki Na sałacie ułożyć pokrojone owoce oraz kulki mozzarelli. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Olej wymieszać w słoiczku z miodem i sokiem z cytryny. Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać.


Zielono mi!

niedziela, 15 marca 2015

Chleb z sezamem z nutą czosnku

Kolejny chlebek na zakwasie, tym razem z dodatkiem sezamu i posmakiem czosnku. Bardzo lubie chlebek z czosnkiem jednak taki chlebek dłużej rośnie no i nie wyrasta tak ładnie jak te bez jego dodatku. Próbowałam różne opcje: całe ząbki  i zmiażdżone, sól czosnkową i czosnek granulowany. Jednak w każdym przypadku czosnek nieco hamuje rośnięcie chlebka. Od czasu do czasu jednak chlebek z czosnkiem muszę sobie upiec nawet jak jest taki nie do końca pięknie wyrośnięty. Chlebek oczywiście zrobiony z mąk Młyn Kopytowa.

składniki:

zaczyn
50 g aktywnego zakwasu
100 ml letniej wody
100 g mąki żytniej typ 2000 Młyn Koptowa

ciasto
cały zaczyn
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa
150 ml letniej wody
100 g sezamu
2 łyżki oleju
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli

Przygotować zaczyn. Zakwas wymieszać z mąką żytnią typ 2000 oraz letnią wodą. Gotowy zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc ok 8-10 godzin. Następnego dnia do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Następnie ciasto odgazować (wymieszać) i przełożyć do natłuszczonej keksówki u mnie o wymiarach 13x24. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3-4 godziny. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę na 180 C i piec kolejne 30 minut. Gotowy chlebek wystudzić na kratce.



Pieczywo pełnoziarniste 2015

sobota, 14 marca 2015

Truskawkowa kostka

Ostatnio przeglądałam zawartość zamrażarki i okazało się ze mam jeszcze  mrożone truskawki. Od razu musiało powstać ciasto. Ciasto proste i pyszne, truskawkowe na kakaowym biszkopcie.

składniki:

biszkopt
3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
4 jajka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa śmietankowo-truskawkowa
300 ml śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa

masa truskawkowa
350 g truskawek, użyłam mrożonych
1 galaretka truskawkowa

Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Każdą galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić. Truskawki rozmrozić. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć a następnie masę przelać do przygotowanej formy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Biszkopt wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać tężejącą już galaretkę. Gotową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. Rozmrożone truskawki zmiksować z drugą tężejącą galaretką na mus. Masę truskawkową wylać na masę śmietanowo-truskawkową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały. 

Polecam też wersję malinową:
Ciasto podwójnie malinowe




piątek, 13 marca 2015

Wafle extra cienkie GoodFood

Na blogu prezentowałam już grube wafle smakowe GoodFood a dziś zapraszam na kolejną prezentację. Tym razem przedstawiam cieniutkie wafle ryżowe naturalne oraz solone kukurydziane.


Bardzo lubię takie wafelki. Wafelki są bardzo cienkie i dzięki temu też bardzo chrupiące. Można je zajadać same lub z różnymi dodatkami. Jedno opakowanie to trójpak, który składa się z trzech małych paczuszek. Każda paczuszka zawiera siedem cienkich wafelków. Takie opakowanie jest bardzo wygodne. Małą paczuszkę możemy zabrać do szkoły, do pracy czy na wycieczkę. Doskonale też sprawdza się w moim przypadku i w domu. W przypadku dużego opakowania często nie wszystkie wafelki zostały zjedzone a potem wietrzały i traciły swą chrupkość.



Wafle ryżowe naturalne extra cienkie - składniki: pełnoziarnisty ryż brązowy 100 %
-pełnoziarniste i niskotłuszczowe
-niska zawartość węglowodanów prostych
-bezglutenowe
-produkowane z najwyższej jakości ryżu brązowego
-sposób wypieku zapewnia zachowanie wszystkich cennych składników pełnego ziarna
-zawierają 3,8 % błonnika



Solone wafle kukurydziane extra cienkie - składniki: pełnoziarnista kukurydza 51%, grys kukurydziany, sól morska 0,75% (produkt może zawierać sezam, soję i produkty pochodne)
-niskotłuszczowe
-bezglutenowe
-niska zawartość węglowodanów prostych
-produkowane z najwyższej jakości kukurydzy
-sposób wypieku zapewnia zachowanie wszystkich cennych składników pełnego ziarna
-zawierają 7,2% błonnika