piątek, 7 sierpnia 2015

Jogurtowiec z galaretką i winogronem

Zapraszam na prosty i lekki serniczek z jogurtu z galaretką i winogronem. W sam raz na te upały co teraz nas męczą, nie trzeba włączać piekarnika jedynie czekać aż wszystko stężeje.

składniki:

800 g jogurtu naturalnego
3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
winogrona ok 400 g
2 galaretki, u mnie agrestowe
biszkopty do wyłożenia formy

Jogurty przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Galaretki rozpuścić, każdą osobno - jedną w 300 ml a drugą w 500 ml wody i odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Następnie tortownicę wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w mleku, podgrzać i dokładnie rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Jogurt zmiksować z cukrem, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać letnią żelatynę i dokładnie zmiksować. Na biszkopty wylać kilka łyżek masy jogurtowej i wstawić do lodówki na chwilkę aby masa zaczęła tężeć i przykleiła biszkopty do dna. Gdy masa lekko stężeje wlać połowę masy jogurtowej i ponownie wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Gdy masa jogurtowa stężeje wlać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 300 ml wody. Ponownie wstawić do lodówki aby galaretka lekko stężała. Na stężałą galaretkę wylać resztę masy jogurtowej. Wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje, na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki winogrona i zalać drugą galaretką rozpuszczoną w 500 ml wody. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała.



18 komentarzy:

  1. Ciasto tak ładne jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na ile za każdym razem należy je wstawiać do lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na kilkanaście minut,zazwyczaj sprawdzam palcem jak masa jest juz lekko sztywna to wlewam powoli następną warstwę

      Usuń
  3. Czy mogę zastąpić biszkopty herbatnikami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. osobiście wole biszkopty ale herbatniki tez moga być

      Usuń
  4. tak myślałam, dlatego też wybrałam się do sklepu po biszkopty ;) zabieram się za robienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a jakiego jogurtu używasz? bo jogurt jogurtowi nie równy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykły naturalny,zazwyczaj kupuje Jogo albo w Delikatesach Centrum Mleczna Zagroda, może być tez jogurt grecki

      Usuń
    2. nie zwracałam uwagi na tłuszcz, w lodówce akurat mam jogurt Jogo, na opakowaniu pisze zawartość tłuszczu 3 g/100 g, a ten drugi z delikatesów nie wiem bo akurat nie mam opakowania

      Usuń
    3. dzięki za informację. zbliżają się moje imieniny więc będzie okazja wypróbowania Twojego przepisu :)

      Usuń
    4. Mam nadzieję, że ciasto się uda i będzie smakować :)

      Usuń
  6. Jakich wymiarów forma została wykorzystana do zrobienia tego ciasta? :)
    Przepis mi się bardzo podoba, nie tylko na lato! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A jakie proporcje na duza blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jak duża ale zazwyczaj trzeba podwoić składniki.

      Usuń