sobota, 2 sierpnia 2014

Sos (dip) tzatziki

Zapraszam na moja wersję pysznego orzeźwiajacego sosiku z dodatkiem ogórków. Niezastąpiony dodatek do wielu dań a szczególnie do potraw z grilla. Bardzo często dodaję do niego posiekany koperek.

składniki:

1 duży kubek jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
10 średnich ogórków gruntowych
1-2 ząbki czosnku
sól ziołowa i pieprz Kamis do smaku

Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i przełożyć na sito. Odstawić na godzinkę aby puściły sok. Jogurt przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Następnie dodać odciśnięte z soku ogórki. Wymieszać dokładnie, jeszcze raz doprawić jeśli potrzeba. Odstawić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.




1 komentarz: