piątek, 17 lipca 2015

Ciasto czekoladowe z czereśniami

Lekko wilgotne i mocno czekoladowe ciacho w sam, raz gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Szybko się robi i szybko znika. Ciasto można zrobić też bez dodatku owoców lub zamiast czereśni dodać np. wiśnie.



składniki:

125 g masła
1,5 szklanki mąki, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa
0,5 szklanki cukru
3 jajka
100 g czekolady
5 łyżek mleka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 250 g wydrylowanych czereśni

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Czekoladę (dałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym jajku. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. W masę powciskać trochę czereśni. Następnie wyłożyć resztę ciasta. Wyrównać wierzch łyżką zwilżoną w wodzie. Na wierzchu ułożyć resztę czereśni wciskając lekko w masę. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ok 15 minut w formie następnie wyjąć z foremki i pozostawić na kratce do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.


3 komentarze:

  1. Czekoladowe ciasto i czereśnie to super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie,
    Mam swoje śliwki węgierki. Będą się dobrze komponowaly z ciastem?

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam ze śliwkami ale myślę, że też będa pasować

      Usuń