sobota, 5 lipca 2014

Bananowiec

Bardzo proste, pyszne i orzeźwiające ciacho na zimno. Bez pieczenia więc zawsze sie udaje. Deser w sam raz na upalne dni.

składniki:

5-6 średnich bananów
100 g margaryny lub masła
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka o dowolnym smaku
2 łyżki cukru wanilowego
1 żółtko
biszkopty do wyłożenia formy
woda do przygotowania galaretek - 1l

Przygotować galaretki. W jednym garnuszku rozpuścić dwie galaretki cytrynowe w 0,5 l wody, w drugim garnuszku przygotować galaretkę o dowolnym smaku, u mnie truskawkowa. Odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie dodać 4 starte na grubych oczkach banany. Wszystko wymieszać mikserem i dodać tężejące galaretki cytynowe. Ponownie wszystko wymieszać. Masę przelać do tortownicy i odstawić do stężenia. Następnie na wierzchu ciasta ułożyć pozostałe pokrojone banany i zalać galaretką. Odstawić do stężenia.

Polecam też:
Ciasto-pianka z owocami
Torcik brzoskwiniowy na zimno



Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

10 komentarzy:

  1. Robilam to ciasto i dla mnie zadna rewelacja. Po pierwsze mialam miekka margaryne ucieralam dlugo i tak zostaly grudki. A po drugie galaretka cytrynowa z bananem wyszla ciemna nie taka jasna jak tutaj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. grudki to kwestiamargaryny mi tez nieraz się to zdarza,kolor galaretki zależy od galaretek- biedronkowe nie wychodzą takie żółciutkie ja akurat użyłam delecty do tego trzeba szybko wymieszać starte banany z masą jeśli to chwilę trwa to po prostu banany ciemnieją i to też zmienia kolor masy, co do smaku cóż kwestia gustu my bardzo lubimy, czasem ciasto robię z córeczką i ona ściera mi banany a chwilę jej przy tym schodzi a potem kolor odbiega od tego które tutaj zaprezentowałam jednak smaku to nie zmienia

      Usuń
  2. Galaretki mialam z winiary, a jaka margaryne najlepiej uzyc ? Bo moja byla wyczuwalna podczas jedzenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam akurat Kasi o maślanym smaku i w sumie trudno mi powidzieć dlaczego tak się dzieje z niektórą margaryną,a faktycznie jak zbije sie ona w grudki to wyczuwa sie w cieście bo jak pisałam tez nie raz mi sie to przytrafiało, można tez zrobić bez tłuszczu ja kiedyś tak zrobiłam bo akurat nic nie miałam i tez wyszło dobre

      Usuń
  3. Nastepnym razem sprobuje bez margaryny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bananowiec prezentuje się wspaniale. Aż ślinka cieknie. :D Oj chyba wykorzystam przepis. :D
    Bardzo fajny blog.
    Pozdrawiam. :*

    OdpowiedzUsuń
  5. To ulubione ciasto calej mojejlicznej rodziny, zwlaszcza dzieci :) Robie je od wieeelu lat i nie wazne ile jest ciast, ono zawsze znika pierwsze :) Mnie tez czesto waży sie margaryna (zazwyczaj uzywam Kasi), stad te wyczuwalne grudki :/ nie udalo mi sie ustalic przyczyny, ale znalazlam na to inne genialne i zawsze sprawdzajace sie rozwiazanie :) Po dodaniu bananow i galaretek, cala mase blenduje (blenderem a nie mikserem), az do uzyskania idealnie gladkiej masy. Wtedy bananowiec jest puszysty i bez tych maslanych grudek! Na piekny, zolty kolor pozostaje jedynie pospiech ;) zanim banany zaczna ciemniec :) aaa, i w moim przepisie jest wiecej cukru. Zamiast 2 lyzek cukru waniliowego jest 3/4 szklanki. Wtedy jest slodki i pyszny. Naprawde nie znam osoby, ktora nie zachwycalaby sie tym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobry pomysł z tym blenderem, jak będe robić to skorzystam z porady :)

      Usuń
  6. Też tak robię 🙂 wrzucam galaretki, margarynę (ale muszę spróbować na maśle, myślę, że będzie jeszcze lepsze), banany i wszystko blenduję. Czasem dzielę masę na dwie części i do jednej dodaję kakao. A, i nie dodaję cukru.

    OdpowiedzUsuń