środa, 7 października 2015

Zupa krem z cukinii z serem pleśniowym

Delikatna i kremowa zupka krem z cukinii. Ser pleśniowy nadaje zupce nieco ostrości przez co zupka uzyskuje fajny posmak. Serów z pleśnią nie lubię za bardzo ale zupka z jego dodatkiem bardzo mi zasmakowała.



składniki:

1 kg obranej cukinii
750 ml bulionu, u mnie drobiowy
100 g sera z niebieską pleśnią

Obraną cukinię pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Gotować aż cukinia będzie miękka ok 20 minut. Pod koniec gotowania do garnka wrzucić pokrojony lub pokruszony ser pleśniowy i chwilkę jeszcze gotować aż ser się rozpuści. Potem garnek zestawić z ognia. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. Gotową zupkę podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie prażony słonecznik.

Polecam też inne zupki krem z cukinii:
Zupka krem z cukinii z serkiem topionym
Zupa krem z cukinii z koperkiem


2 komentarze:

  1. Generalnie nie przepadam za cukinią, lecz jeśli połączymy ją z wyraźnym smakiem, musi być smaczna :). Uwielbiam takie sery!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja uwielbiam cukinię, ma neutralny smak i można ja dowolnie doprawić dodać rózne dodatki i wychodzą pyszne dania

      Usuń