poniedziałek, 26 stycznia 2015

Cytrynowo-rozmarynowy kurczak z kaszą bulgur i warzywami

Dzięki firmie Piątnica do mojej kuchni zawitała kasza bulgur. Nigdy nie miałam do czynienia z tą kaszą i byłam bardzo jej ciekawa. Kasza bardzo nam zasmakowała, jest bardzo pożywna i szybko się ją przygotowuje, gotowałam ją ok 8 minut. Na pewno zagości na naszym stole ponownie. Ugotowaną kaszę podałam razem z warzywkami jako dodatek do pieczonego kurczaka.

składniki:

8 kawałków kurczaka, ja dałam udka
skórka otarta z jednej cytryny
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka rozmarynu
sól prowansalska
5 łyżek oleju
450 g mieszanki warzyw na patelnię
1 szklanka kaszy bulgur Piątnica

Przygotować marynatę. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, otartą skórką, rozmarynem oraz odrobiną soli prowansalskiej. Następnie przygotowaną marynatą nasmarować kawałki mięsa. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Potem mięso wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 godziny, ja piekłam w zamkniętym naczyniu. Kaszę bulgur zalać 2 szklankami wody i ugotować. Warzywa wrzucić na patelnię i usmażyć, do smaku doprawić solą prowansalską. Gdy warzywa będą gotowe dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Podawać z upieczonym kurczakiem.





2 komentarze: