poniedziałek, 5 stycznia 2015

Gołąbki według przepisu mojej mamy

Polecam pyszne gołąbki według przepisu mojej mamy. W środku mięso z ryżem. Gołąbeczki duszone po prostu w zupie pomidorowej, w trakcie duszenia gęstnieje i mamy pyszny sos.



składniki:

1 średnia główka białej kapusty
1 kg mięsa mielonego z łopatki
300 g białego ryżu
3 łyżki majeranku
sól
2,5-3 l bulionu
0,5 l domowego przecieru pomidorowego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej

Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć ( zalewam główkę wodą, doprowadzam wodę do wrzenia i delikatnie obieram z liści, potem z liści odcinam zgrubienia). Ryż ugotować al'dente i wystudzić. Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy oraz przecier i zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować. Zupę odstawić. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać majeranek oraz sól do smaku. Z mięsnej masy uformować kulki. Każdą kulkę zawinąć w liść kapusty, składając jak krokieta-najpierw boki do środka a potem rolujemy. Resztki kapusty ułożyć na dnie garnka i ułożyć gołąbki. Zalać ugotowaną wcześniej zupką. Dusić na wolnym ogniu aż kapusta będzie miękka. 


8 komentarzy:

  1. Żadne wymysły typu gołąbki z kaszą gryczaną nie zastąpią tych tradycyjnych. :) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gołąbeczki wyglądają pysznie i tak też na pewno smakują.Ja prócz majeranku i doli dodaje pieprz ,imbir i troszkę gałki muszkatulowej,a do gotujących liście laurowe i ziele angielskie,są też pyszniutkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My uwielbiamy majeranek i dużo go daje do gołąbków i w sumie sól prawie niepotrzebna bo majeranek nadaje świetny smak. Imbir może niekoniecznie ale gałke muszę spróbować troszkę dodać. A listek i ziele też jest może nie w składnikach wymienione ale w bulionie, zawsze jak gotuje taki bulion to daje dużo przypraw i warzyw

      Usuń
    2. Jakie to Polskie danie skoro dodajesz imbir do gołąbków

      Usuń
  3. jaka zupa p. zalewa to sie nazywa sos pom. a gloabki ..klasa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak zgadza się,ale najpierw jest taka zupka a dopiero potem jak się dusi całość gęstnieje i jest sosik :)

      Usuń
  4. Może mój komentarz wydać się głupi, ale ja nie jestem specem od gotowania, a już w szczególności mięs...
    Czy to mięso mielone dodane do ryżu ma być wcześniej jakoś uduszone? Czy dodajemy surowe i ono ma się udusić już w środku jak będziemy dusić w liściu kapusty>?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się mięso mielone dajemy surowe. Mieszamy z podgotowanym ryżem a potem wszystko dojdzie podczas duszenia gotowych gołabków.

      Usuń