środa, 21 stycznia 2015

Klopsiki drobiowe w sosie śmietanowo-koperkowym

Dziś danie które uwielbiam moja córeczka - mięsne kuleczki czyli klopsiki drobiowe w sosie śmietanowym z koperkiem. Klopsiki podałam z białym ryżem z warzywami Piątnica.

składniki:

500 g piersi z kurczaka
1,5 łyżki kaszy manny
3/4 szklanki wody
sól,pieprz
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki mąki
5 łyżek śmietany 18 %
ryż z warzywami Piątnica

Pierś z kurczaka grubo zmielić. Do zmielonego mięsa dodać kaszę mannę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować małe kulki. Następnie mięsne kuleczki obsmażyć na oleju aby zmieniły kolor. Potem zalać wodą i dodać koperek, zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wywaru z klopsików. Dodać do klopsików i ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.



5 komentarzy:

  1. O? Kasza manna? Ja jestem nogą w kuchni i to lewą . . Muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak troszke kaszy manny jest, polecam spróbowac klopsiki nie sa takie trudne a bardzo smaczne

      Usuń
  2. Chcę jutro wypróbować i rozumiem, że to ma być surowa kasza manna a nie gotowana, tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak surowa, ma ona za zadanie związać mięsną masę

      Usuń