czwartek, 31 marca 2016

Surówka z kiszonej kapusty ze śmietaną

Kolejna surówka z kiszonej kapusty. Poprzednia wersja była z olejem a teraz z dodatkiem śmietany. Surówka jest bardzo pyszna i najbardziej pasuje do rybki. Najlepiej smakuje jak jest lekko schłodzona.

składniki:

400 g kiszonej kapusty
3 jabłka
3 marchewki
śmietana 18% lub 12%
świeżo zmielony czarny pieprz

Kapustę kiszoną przepłukać w wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to dwa albo nawet trzy razy. Następnie pokroić i przełożyć do miski. Obrać jabłka i marchewkę. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do kapusty. Wszystkie składniki wymieszać. Następnie dodać śmietanę oraz świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Śmietany nie dajemy dużo tylko aby połączyła składniki. Dokładnie wymieszać i odstawić surówkę do lodówki na ok 30 minut.

środa, 30 marca 2016

Zupa brokułowa

Brokuły uwielbiam i często jadam głównie w sałatkach. Robiłam już zupę krem z brokuła a teraz dla odmiany normalna zupka z kawałkami warzyw. Do zupy dodałam serek topiony, który bardzo dobrze smakuje z brokułem.

składniki:

2 l bulionu drobiowego
4 duże ziemniaki
3 średnie marchewki
1 średni brokuł
200 g serka topionego ( ja dałam emmentaler)

Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę a marchewkę w plasterki. Pokrojone warzywa wrzucić do bulionu i gotować aż bedą al'dente. W międzyczasie brokuła podzielić na małe różyczki. Wrzucić do garnka. Dalej gotować. Serek topiony pokroić na małe kawałki też wrzucić do garnka. Wszystko gotować aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu przemieszać aby serek dobrze się rozpuścił w zupie.



piątek, 25 marca 2016

Jajka z pastą chrzanową

Faszerowane jajeczka to idealna propozycja na pyszne śniadanko. Takie jajeczka doskonale sprawdzą się też jako przekąska na imprezowym stole i oczywiście nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole. Jajka nafaszerować można różnymi składnikami. U mnie takie typowo wielkanocne dodatki czyli chrzan i rzeżucha.

składniki:

5 jajek
100 g zmielonego sera ( taki jak na sernik)
1 łyżka tartego chrzanu
świeżo zmielony czarny pieprz
rzeżucha

Jajka ugotować na twardo. Następnie wystudzić i obrać ze skorupek. Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć żóltka. Potem wydrążone żóltka przełożyć do miseczki. Dodaś do nich zmielony ser oraz tarty chrzan i wszystko utrzeć łyżką na jednolita masę. Gdyby masa była zbyt sucha można dodać trochę jogurtu naturalnego. Następnie gotową pastą napełnić połówki jajek. Ułożyć na talerzu posypać rzeżuchą oraz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Polecam też:
Jajka z pastą sardynkową
Jajka faszerowane pastą z awokado









czwartek, 24 marca 2016

Sałatka z tortellini i kurczakiem

Gdy po zimie tylko trochę zrobi się cieplej od razu zieleni się u mnie szczypiorek a ja oczywiście zaraz z niego korzystam. Lubię sobie posypać nim kanapki oraz jajeczko z majonezem, dodaje do jajecznicy albo sałatki. Zrobiłam taką sałateczkę właśnie z dodatkiem młodego szczypiorku. Jest pyszna i taka kolorowa, że od razu chce się ją zjeść.

składniki:

250 g kolorowego tortellini z szynką
1 średnia podwójna pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 słoiczek papryki konserwowej o pojemności 500 ml
3 łyżki posiekanego szczypiorku
majonez ok 4 łyżki
olej do smażenia
zioła włoskie

Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć ziołami włoskimi i usmażyć na odrobinie oleju, wystudzić. Tortellini ugotować i osączyć dobrze na sicie. Kukurydzę dobrze osączyć z zalewy. Paprykę osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać. Następnie dodać majonez i ponownie wszystko wymieszać.


Zupa chrzanowa z białą kiełbasą

Zupa chrzanowa to bardzo prosta aromatyczna zupa. Z dodatkiem białej kiełbaski jest bardzo sycąca. Do zupki można też podać gotowane jajko. Polecam wszystkim miłośnikom chrzanu i nie tylko.

składniki:

1,5 l bulionu mięsnego (u mnie wywar z warzyw i kości wieprzowych)
600 g obranych ziemniaków
3 białe sparzone kiełbaski
1-2 łyżki majeranku
3 łyżki tartego chrzanu
4 łyżki śmietany 12 %

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać bulionem. Dodać majeranek i gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie sparzone białe kiełbaski pokroić w plasterki. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać chrzan. Zupkę gotować jeszcze 5 minut i zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy. Wlać do garnka i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną białą kiełbasę i wymieszać. Poczekać ok 10 minut aby kiełbaska się zagrzała w gorącej zupie i można nakładać na talerze.





środa, 23 marca 2016

Domowa biała kiełbasa

Domowa kiełbasa to dla mnie jeszcze trudny temat. Jednak w tym roku bardzo się nakręciłam i postanowiłam zrobić pierwszy krok i zrobiłam domową białą kiełbasę. Razem z przepisem Margarytki poszło mi bez trudu. Na pierwszy raz trzymałam się jej przepisu bo szkoda by było zmarnować tyle mięska. Oczywiście przepis Margarytki nie zawiódł. Kiełbaska wyszła super, idelana w smaku tylko nad kształtem kiełbasek muszę jeszcze popracować ale myślę, że to kwestia wprawy i następnym razem będą ładniejsze.

składniki:

1,5 kg karkówki wieprzowej
1,5 kg łopatki wieprzowej
6 g cukru
6 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu
8 g majeranku
45 g soli peklowej
3 duże ząbki czosnku
250 ml zimnej wody
oczyszczone jelito cienkie do napełniania

Mięso pokroić na kawałaki. Następnie karkówkę zmielić na sitku 4 mm a łopatkę na sitku 8mm. Mięso przełożyć do dużej miski. Dodać przyprawy, sól peklową oraz drobno starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać wodę, długo wyrabiać aż masa będzie kleista. Dobrze wyrobioną mięsną masę odstawić na noc do lodówki. Nastęnego dnia mięsną masą napełnić jelita. Jelita dokładnie napełniać mięsną masą aby nie było pustych miejsc i formować na kształt kiełbaski. Końce związać sznurkiem. Gotowe białe kiełbaski odwiesić na kij na kilkanaście godzin aby podeschły. Potem kiełbaski można przygotować na swój ulubiony sposób a resztę poporcjować i zamrozić.


wtorek, 22 marca 2016

Chlebek do żurku

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku. Na blogu znajdziecie moje dwa przepisy na żurek, jeden - na żurek na białej kiełbasie i drugi - żurek z nutą chrzanu. W tym roku postanowiłam żurek podać w miseczkach z chlebka. Wielokrotnie na zdjęciach widziałam żurek podany w chlebku co bardzo mi się spodobało. Poszperałam w internecie i znalazłam fajny przepis na blogu straga.pl. Trochę obawiałam się przepisu ponieważ jeszcze nigdy nie piekłam chleba bez foremki i bałam się, że ciasto nie zachowa kształtu. Jednak wszystko się udało. Chlebuś wyszedł super, ładnie się upiekł tylko troszkę uchwyty od pokryweczki mi się przypiekły ale myślę, że nastepnym razem wyjdzie mi już tylko lepiej.

składniki:

1 kg mąki pszennej
2 opakowania suchych drożdży (16 g)
600 ml letniej wody
3 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru

oraz
2 białka
2 żółtka
1 łyżka mleka

Do miski wsypać mąkę. Dodać cukier, sól i suche drożdże. Dokładnie wymieszać. Następnie wlać letnią wodę i olej. Wyrobić jednolite ciasto, wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Ja ciasto przygotowałam przy pomocy robota. Następnie gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść. Z gotowego ciasta oderwać kawałek ciasta i uformować 4 małe kulki, to będa uchwyty do pokrywki chlebka. Pozostałe ciasto podzielić na 4 w miarę równe części. Każdą część uformować w ładną zgrabną kulę. Następnie kule z ciasta ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok 30 minut. Gdy chlebki wyrosną do ich czubków przymocować uchwyty. Należy je nasmarować białkiem i dokleić do chlebka. Potem całe chlebki posmarować żółtkami wymieszanymi z mlekiem. Gotowe chlebki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 25-30 minut aż ładnie się przyrumienią, funkcja gór -dół. Po upieczeniu ułożyć na kratce i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem z chlebków odciąć wierzch-tzw.pokrywkę. Wydrążyć miąższ. Wydrążone chlebki nasmarować w środku białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 10 minut, funkcja termoobieg. Miseczki napełnić żurkiem, przykryć pokryweczką i podawać.





poniedziałek, 21 marca 2016

Pascha waniliowa z żurawiną

Na wielkanocnym stole często pojawia się pascha. U mnie jednak nigdy się jej nie robiło ani nie miałam też okazji jej spróbować. Dlatego też w tym roku skusiłam się i zrobiłam tak na spróbowanie. Przejrzałam trochę przepisów w internecie i stworzyłam swoją pierwszą paschę. Przepisów jest bardzo wiele, są różne smaki i różne bakaliowe dodatki, jeden ze śmietanką drugi z żelatyną. Jednak podstawą paschy jest mleko lub biały ser/twaróg z dodatkiem żóltek, masła i cukru. Moja pierwsza pascha wyszła świetna i bardzo mi smakowała. Smakiem przypomina po prostu taki słodki sernik na zimno tyle, że ma nieco mniej zwartą konsystencję. Myślę, że pascha napewno wpisze się na listę moich wielkanocnych smakołyków i przygotuję ją jeszcze w wielu innych odsłonach.

składniki:

500 g białego sera trzykrotnie zmielonego
3 żółtka
100 g miękkiego masła
4-5 łyżek domowego cukru waniliowego
4 łyżki posiekanej suszonej żurawiny

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą masę. Natępnie dodać miękkie masło. Ponownie utrzeć aby składniki się połączyły. Cały czas ucierać i porcjami dodawać zmielony ser. Gdy składniki się połączą dodać posiekaną suszoną żurawinę. Ponownie zmiksować aby żurawina połączyła się z masą. Przygotować naczynię na paschę, od naczynia będzie zależał kształt naszej paschy. Może to być okrągła miseczka od zupy, duża filiżanka lub jakieś okragłe sitko lub durszlak. Ja użyłam miseczki do zupy o pojemności 500 ml i akurat cała masa się zmieściła. Naczynie wyłożyć gazą lub pieluchą tetrową. Do wyłożonego naczynia przełożyć masę serową. Rogi gazy zebrać do góry i mocno ścisnąć lub związć sznurkiem. Na wierzchu położyć talerzyk lub deskę i obciążyć np. 1 kg cukru lub jakimś naczyniem z wodą aby dociskał nam paschę. Tak dociążona paschę wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjąć paschę z naczynia na talerz i odwinąć delikatnie gazę. Dowolnie udekorować.






niedziela, 20 marca 2016

Sałatka chrzanowa z domową szynką wędzoną i jajkiem

Na wielkanocnym stole królują między innymi jajka, chrzan i domowe wędliny. Właśnie wszystkie te składniki łączy ta pyszna sałatka. Jest bardzo prosta ale doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole.

składniki:

6 jajek
3 grube plastry domowej szynki wędzonej (300 g)
300 g żółtego sera
1 puszka kukurydzy
2 łyżki tartego chrzanu
3-4 łyżki majonezu

Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Do pokrojonych jajek dodać osączoną kukurydzę z puszki. Szynkę wędzoną pokroić średnią w kostkę. Ser żółty również pokroić w średnią kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Połączyć z chrzanem i majonezem.






sobota, 19 marca 2016

Biała kiełbasa pieczona z warzywami

Biała kiełbasa obowiązkowo musi być na wielkanocnym stole. Najczęściej podawana jest z żurkiem ale można przygotować ją też w inny sposób. Przykładem jest to pyszne i zarazem proste w przygotowaniu danie. Biała kiełbasa w towarzystwie pieczonych warzyw świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Do tego koniecznie sos chrzanowy.

składniki:

5-6 białych surowych kiełbasek
6-7 średnich siemniaków
2 cebule
3-4 średnie marchewki
tymianek
zioła włoskie
olej do skropienia

Wszystkie warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w grubsze frytki, marchewkę pokroić w grubsze plasterki a cebulę w ćwiartki. Pokrojone warzywa pzełozyć do naczynia. Skropić olejem i opróczyć tymiankiem oraz ziołami włoskimi, dokładnie wymieszać aby olej i przyprawy pokryły warzywa. Białe kiełbaski ponakłuwac wykałaczką aby nie popękały podczas pieczenia. Duża blaszkę z piekarnika wyłozyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłozyc warzywa i biała kiełbaskę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 40 minut aż warzywa sie przyrumienią i będa miękkie. W trakcie pieczenia można delikatnie łopatką przekręcić warzywa i kiełbaskę aby równomiernie się upiekły.



piątek, 18 marca 2016

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy jest równie pyszny jak sos koperkowy. Też przygotowuje go na dwa sposoby- na ciepło i na zimno. Oba sosy przygotowuje w wersji łagodnej więc nie daje bardzo dużo chrzanu ale oczywiście jak ktoś lubi bardziej ostry smak może tego chrzanu dać więcej.

SOS CHRZANOWY NA ZIMNO

składniki:

200 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
2-3 łyżki tartego chrzanu
świeżo zmielony czarny pieprz

Do miseczki przełożyć jogurt naturalny. Do jogurtu dodać majonez i chrzan. Dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły. Taki sos można podać do jajek, domowej szyneczki czy też pieczonej białej kiełbasy.





SOS CHRZANOWY NA CIEPŁO

składniki:

1 czubata łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka bulionu mięsnego
1/2 szklanki śmietanki 30 %
3 łyżki tartego chrzanu
sól,pieprz


Na głebokiej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać mąkę, szybko i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać bulion oraz śmietankę. Sos zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać chrzan. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze aż sos zgęstnieje i uzyska odpowiednią dla nas konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos chrzanowy na ciepło można podać z jajkami, kotletami mielonymi lub z gotowaną wołowinką z rosołu.




czwartek, 17 marca 2016

Kotlety z brokuła

Robiłam już kotlety z kalafiora  i bardzo nam smakowały więc postanowiłam zrobić też z brokuła. Takie kotleciki są bardzo smaczne i razem z dodatkami stanowią pyszny obiadek. Swoje kotleciki podałam z sosem koperkowym i surówką z kapusty i marchewki z koperkiem.

składniki:

2 średnie brokuły
2 jajka
sól,pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na miękko (ale nie rozgotować) w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ugotowanego brokuła wystudzić a nastepnie rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego brokuła dodać jajka oraz ok 3 łyżek bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Następnie z masy uformować kotleciki. Dokładnie obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.




środa, 16 marca 2016

Omlet kokosowy

Dawno nie robiłam żadnego omletu na śniadanko. Gdy tylko wspomniałam o omlecie córeczka od razu się ucieszyła. Więc zrobiłam puszysty omlecik na słodko z dodatkiem wiórek kokosowych. Pyszne i szybkie śniadanko na ciepło.

składniki:

2 jajka
szczypta soli
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
1 czubata łyżka wiórek kokosowych
2 łyżki mleka
masło klarowane do smażenia

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianą z dodatkiem soli. Następnie cały czas ubijać i dodawać po kolei cukier, żółtka, mąkę, wiórki kokosowe i mleko. Rozgrzać dobrze patelnię z odobiną masła i wlać masę. Ogień zmniejszyć na średni. Smażyć aż omlet dobrze przyrumieni się od spodu, trzeba sprawdzać podwadzając łopatką. Następnie omlet zsunąć na talerz, nakryć patelnią i obrrócić omlet na drugą stronę. Znowu smażyć aż omlet przyrumieni się z drugiej strony. Potem zsunąć na talerz i podawać z dowolnym dodatkiem owocowym, u mnie frużelina wiśniowa.

wtorek, 15 marca 2016

Sos koperkowy

Sos koperkowy to pyszny dodatek do wielu dań. Można go przygotować na ciepło na bazie bulionu lub na zimno na bazie jogurtu. Wersja nie ciepło najlepiej pasuje do rybki, jajek czy różnych kotlecików natomiast wersja na zimno jest idealna do sałatek, surówek oraz dań z grilla.

SOS KOPERKOWY NA ZIMNO

składniki:

200 g jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki posiekanego koperku
sól ziołowa do smaku

Do miseczki przełożyć majonez i jogurt naturalny. Dodać posiekany koperek oraz sól ziołową do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze jeśli potrzeba. Gotowy sos odstwić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły.


SOS KOPERKOWY NA CIEPŁO


składniki:


0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
3 kopiste łyżki posiekanego koperku
5 łyżek śmietany 18 %
2 płaskie łyżki mąki pszennej

Do garnuszka wlać bulion. Dodać posiekany koperek i zagotować. Śmietanę zahartować odrobiną gorącego wywaru z garnuszka. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Potem wlać do garnuszka. Sos zagotować. Po przestudzeniu sos jeszcze nieco zgęstnieje, jeśli sos będzie za rzadki można jeszcze raz zagotować i dodać jeszcze odrobinę mąki wymieszanej we wodzie.

poniedziałek, 14 marca 2016

Babka piaskowa

Pyszna babeczka piaskowa. Jedni takie babeczki lubią a inni znowu nie bo są za suche. Moim zdaniem ciasto nie jest suche tylko po prostu ma taką ziarnistą-piaskową konsystencje, która sprawia, że ciasto wydaje się suche. W każdym bądź razie zawsze ktoś chętny na babeczkę się znajdzie. Ja lubię ją zajadać razem z herbatką i najlepiej jak jest polana polewą czekoladową.

składniki:

250 g miękkiego masła
4 jajka
200 g cukru
150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dowolny aromat ( można pominąć)

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstawić. Masło przełożyć do miski i zmiksować z cukrem na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać żółtka oraz ewentualny aromat, ja dałam rumowy. Potem dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i łyżką delikatnie wymieszać z ciastem. Foremkę na babkę natłuścić i posypać bułką lub mąką, u mnie forma na babkę z kominkiem o średnicy 20 cm. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto. Wierzch ładnie wyrównać wilgotną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do suchego patyczka ok 50-60 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić. Przed podaniem dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem.


Polecam też:
Babkę majonezową
Pomarańczową babkę na białkach
Babkę cytrynowo-jogurtową








czwartek, 10 marca 2016

Pizza z kurczakiem i brokułem

Ostatnio naszło mnie na brokuły. Zrobiłam sałatkę i zupę krem. Postanowiłam też brokuła wrzucić na pizzę. Razem z kurczakiem i mozzarellą świetnie smakował i prezentował się na cieście. Taka pizza to prawdziwa uczta i w trójkę ledwo ją zjedliśmy.

składniki:

ciasto

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka letniej wody
50 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru
duża szczypta soli
2 łyzki oleju


sos pomidorowy
1/2 puszki pomoidorów krojonych
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
zioła włoskie
oregano
sól,pieprz
cukier


dodatki
1 średni brokuł
350 g piersi z kurczaka

zioła włoskie
olej do smażenia
250 g mozzarelli
starty ser żółty do posypania


Przygotować dodatki. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Oprószyć ziołami włoskimi i usmażyć na odrobinie oleju. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente, wystudzić. Mozzarellę pokroić w plastry.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne, jeśli za bardzo klei się do rąk posypać jeszcze mąką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Przygotować sos pomidorowy. Pomidory zmiksować. Na oleju podsmażyć przepuszczony przez praskę czosnek. Następnie dodać zmiksowane pomidory. Wszystko razem gotować aby sos odparował i zgęstniał. Do smaku doprawić przyprawami. Gotowy sos odstawić do wystudzenia.

Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, u mnie na wielkość mniej wiecej blaszki z piekarnika. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto posmarować sosem pomidorowym. Na posmarowanym cieście rozłożyć plastry mozzarelli. Na mozzarelli ułożyć kawałki usmażonego kurczaka oraz różyczki ugotowanego brokuła. Całość posypać startym żółtym serem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec aż ciasto sie zarumieni ok 20 minut, funkcja góra-dół.






wtorek, 8 marca 2016

Roladki z camembertem i żurawiną

Kolejna wersja drobiowych roladek. Tym razem nadziałam je camembertem i żurawiną. Jako panierki użyłam wiórek kokosowych ale mogą być też mielone migdały czy orzechy albo po prostu bułka tarta.

składniki:

1 duża podwójna pierś z kurczaka
150 g serka camembert
2 garście całej żurawiny suszonej

sól, pieprz
olej Rapso do smażenia
wiórki kokosowe Kresto do panierowania
1 duże jajko do panierowania


Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa. Następnie mięso rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię spożywczą. Potem oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Serek camembert przekroić na 4 paski. Na każdym rozbitym płacie mięsa ułożyć pasek serka i trochę suszonej żurawiny, żurawinę można wcisnąć w serek. Następnie zwinąć w roladkę. Gotowe roladki panierować w jajku i wiórkach kokosowych. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe roladki podałam z kuskusem z dodatkiem soku pomarańczowego oraz surówką marchewkowo-jabłkową.

Polecam też:
Kurczaka nadziewanego camembertem i żurawiną zapiekanego w cieście francuskim










poniedziałek, 7 marca 2016

Zalewajka

Zalewajka to taka biedna zupa, której podstawą są ziemniaki ugotowane w wodzie z dodatkiem przypraw. Potem dodajemy zakwas do żurku do smaku oraz jakąś okrasę. W zależności od regionu zupa wzbogacana jest innymi dodatkami np. suszonym grzybkiem czy wędzonym boczkiem. Ja przedstawiam swoją wersję.

składniki:

2 litry wody
1 kg obranych ziemniaków
2 cebule
3 listki laurowe
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
sól,pieprz
zakwas na żurek ok 250 ml
350 g cienkiej wiejskiej kiełbasy
150 g śmietany 18 %

Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebule pokroić w półplastry. Warzywa zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojone ząbki czosnku. Zagotować i gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzczasie cienką kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni. Gdy ziemniaki będą już miękkie dolać żurek. Ilość wedle smaku tak aby zupa była lekko kwaśna, u mnie wystarczyło 250 ml. Dodać też podsmażoną kiełbasę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę jeszcze chwilkę gotować. Zestawić z ognia i zabielić śmietaną. Śmietanę wcześniej zahartować gorącym wywarem z zupy.




niedziela, 6 marca 2016

Surówka z marchewki i białej rzepy

Kolejna wersja pysznej suróweczki z dodatkiem chrzanu. W roli głównej marchewka i biała rzepa. Oczywiście jak ktoś nie lubi chrzanu może go pominąć.

składniki:

500 g białej rzepy
500 g marchewki
2 łyżki majonezu
6 łyżek jogurtu greckiego
2 łyżki chrzanu (można dać więcej)
świeżo zmielony czarny pieprz

Białą rzepę i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W miseczce wymieszać majonez z jogurtem i chrzanem, do smaku doprawić czarnym pieprzem. Starte warzywa wymieszać i połączyc z sosem. Jeszcze raz wymieszać. Odstawić na ok 30 minut aby smaki się przegryzły.






sobota, 5 marca 2016

Sałatka z kurczakiem i selerem konserwowym

Kolejna propozycja pysznej sałatki z kurczakiem. Tym razem kurczak w słodkim towarzystwie ananasa, kukurydzy i selera konserwowego. Sałatka jest bardzo pożywna więc na pewno zaspokoi wielki głód jak również doskonale sprawdzi się na świątecznym czy imprezowym stole.

składniki:

450 g piersi z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
1 słoiczek selera konserwowego
sól, pieprz czarny
majonez ok 4 łyżek
olej do smażenia

Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju i wystudzić. Selera konserwowego oraz kukurydzę dobrze osączyć na sicie z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Połączyć z majonezem. Sałatkę do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zamiast kurczaka można dać chudą wędlinę.

Polecam też:
Sałatkę z selerem i ananasem




czwartek, 3 marca 2016

Smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

Nie ma jak kanapeczka z  pysznym smalczykiem. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi i można sobie pozwolić na taką wyżerkę. Mój smalczyk to taki typowy smalczyk na kanapkę z dodatkiem jabłek i cebuli. Robię też taki zwykły bez żadnych dodatków ale ten z dodatkami bardziej mi smakuje.

składniki:

1 kg słoniny bez skóry
2 średnie cebule
2 średnie jabłka
1 łyżka majeranku
2-3 listki laurowe
1 łyżeczka soli

Słoninę pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć na głęboką patelnię i topić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aby skwarki równo się wytapiały. W międzyczasie obrać cebulę i jabłka. Cebulę pokroić w drobną kostkę a jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy słonina się wytopi ale skwarki będą jeszcze jasne dodać sól, listki laurowe oraz pokrojoną cebulę. Smażyć dalej aż cebula się dobrze zrumieni, mieszać od czasu do czasu. Gdy cebulka się zrumieni wyłowić listki laurowe. Dodać majeranek i starte jabłka i wymieszać dokładnie. Wyłączyć gaz. Poczekać aż smalec przestygnie a potem przelać do słoika lub jakiegoś naczynia. Wystudzić a potem schłodzić w lodówce. Ze względu na dodatek cebuli i jabłek smalec przechowować w lodówce i najlepiej zjeść w ciagu kilkunastu dni. 




środa, 2 marca 2016

Rolada z musem truskawkowym

Rodzinka zażyczyła sobie roladę. Akurat nie miałam żadnej śmietanki na krem ale z zamrażaki wyjęłam truskawki więc postanowiłam ją nadziać musem truskawkowym. Roladka wyszła pyszna, nie za słodka i pięknie pachnąca truskawkami. Tylko taka mała roladka dla moich łasuchów to za mało bo zniknęła zaraz jak zrobiłam zdjęcie.

składniki:

rolada
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

mus truskawkowy
350 g truskawek mrożonych lub świeżych
1 galaretka truskawkowa

Przygotować ciasto na roladę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i równo rozsmarować masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut aż ciasto lekko się przyrumieni. Gorące ciasto położyć wierzchem na ściereczce i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odłożyć do wystudzenia.
Przygotować mus truskawkowy. Truskawki rozmrozić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy truskawki sie rozmrożą zmiksować je na mus i połączyć z wystudzona galaretką. Masę wstawić na kilkanaście minut do lodówki aby lekko stężała i nabrała  konsystencji idealnej do smarowania. Wystudzona roladę delikatnie rozwinąć i posmarować truskawkowym musem. Ponownie zwinąć w roladę i odłożyć do lodówki aby masa dobrze stężała. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. Najlepiej aby przed podaniem roladkę wystawić na ok 15 minut z lodówki wtedy mus troszkę się ogrzeje i nabierze takiej bardziej kremowej konsystencji.